seksualno uznemiravanje

Pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu protiv Jakelića

11.03.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je u srijedu da je zbog desetak anonimnih pritužbi za seksualno uznemiravanje podnijela 10. ožujka kaznenu prijavu protiv dosadašnjeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića

Ljubičić je zbog desetak zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) provela ispitni postupak i zatražila očitovanje od HUP-a, te je 7. ožujka obaviještena da je Jakeliću prestao radni odnos, doznaje se iz Ureda pravobraniteljice.

Kaznenu prijavu protiv Jakelića podnijela je 10. ožujka Državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela protiv spolnih sloboda.

Pravobraniteljice je zatražila od HUP-a da joj dostavi očitovanje, izvješće i dokumentaciju bez obzira na stupanj tajnosti, budući da je ovlaštena takve podatke tražiti od državnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih tijela s javnim ovlastima, te pravnih i fizičkih osoba.

Iz Ureda pravobraniteljice se naglašava da u slučaju nedostavljanja dokumenata u propisanom roku ona može tražiti provođenje mjera nadzornih tijela, kao i izricanje prekršajnih sankcija. Istaknuto je kako je HUP obvezan dostaviti sve zatraženo.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ocijenio je u srijedu da je raskid radnog odnosa s Jakelićem teška i neugodna situacija za HUP. 

Majetić je novinarima nakon sastanka u Ministarstvu financija rekao da HUP zastupa nultu toleranciju na bilo kakve nasilje, ali detalje o slučaju Jakelić ne može i ne smije iznositi.

"Proces je odrađen po tom pitanju u HUP-u po zakonu. On više nije djelatnik HUP-a, a ljudi sami odlučuju hoće li nekoga prijaviti ili ne. Od kada smo saznali o tome do otkaza prošlo je dva tjedna, a mi nismo ni sud niti policija i ne smijemo iznositi u javnost više oko toga", rekao je Majetić.

Jakelić je radio u HUP-u od 1996. godine na raznim pozicijama.