PREVARANT

Poznaniku ukrao karticu pa kupovao preko interneta

10.05.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Državljanin Bosne i Hercegovine osumnjičen je da je poznaniku ukrao kreditnu karticu koju je koristio u više klasičnih i internetskih trgovina, a nedugo nakon što mu je kartica oduzeta u jednoj trgovini uspio je preuzeti novu karticu s tajnim PIN-om iako je glasila na oštećenog poznanika

Osumnjičenog 29-godišnjaka terete da je u ožujku, u zagrebačkoj ulici Gaj s unaprijed pripremljenim planom iz novčanika u nezaključanoj sobi ukrao kreditnu karticu 34-godišnjem poznaniku.

Potom ju je u deset slučajeva upotrijebio za kupovinu u internetskim trgovinama, trgovinama prehrambenih artikala, ljekarnama i na drugim mjestima, dok mu je osam puta odbijena.

Oštećeni muškarac je krajem ožujka poništio karticu pa su zaposlenici u trgovini u Škorpikovoj ulici, nakon odbijene transakcije, od osumnjičenika oduzeli ukradenu karticu.

No, početkom travnja, također u ulici Gaj 29-godišnjak je uspio preuzeti poštansku pošiljku koja je glasila na oštećenog, a u kojoj se nalazila nova kreditna kartica s tajnim PIN-om. Prilikom preuzimanja pošiljke krivotvorio je potpis oštećenika, dok je dostavljača doveo u zabludu, koristeći se ranije prikupljenim osobnim podacima 34-godišnjaka.

Prevarant je u novom ciklusu karticu iskoristio osam puta, krivotvoreći potpis svoje žrtve.

Terete ga za niz kaznih djela, od računalnih prijevara i krivotvorenja isprava do nedozvoljene uporabe osobnih podataka i povrede tajnosti pisama kojima je poznanika oštetio za 10 tisuća kuna.