baby boom

Pozitivan trend: u rodilištu vinkovačke bolnice lani 44 novorođenčadi više nego 2020.

19.01.2022 u 14:45

Bionic
Reading

U vinkovačkom rodilištu lani je rođeno 44 djece više nego 2020., rečeno je u srijedu na sastanku gradonačelnika Ivana Bosančića, voditelja Odjela za ginekologiju vinkovačke bolnice Zvonimira Juzbašića i predsjednice udruge za podršku budućim majkama Agape Gordane Kucljak

Po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića, u 2021. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno je 735 novorođenčadi, 44 više nego 2020.

U 2020. rođeno je 218 novorođenčadi iz Vinkovaca, a 2021. iz tog je grada rođeno 237 novorođenčadi, što je gotovo cijeli razredni odjel više, pa je to, kako je rekao, "uistinu veliki razlog za optimizam".

Više od 40 beba ukupno u našoj bolnici u odnosu na godinu ranije te 19 više ako gledamo samo Vinkovce govori nam da smo na dobrom putu, ali i da moramo još raditi kako bismo te brojeve povećali. Ovdje govorimo o jednom razredu više u Vinkovcima i bilo bi dobro kada bi se taj trend i nastavio. To nastojimo postići kroz naše programe potpore roditeljima koji obuhvaćaju period od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovne i srednje škole, pa do potpora studentima“, rekao je Bosančić.

Napomenuo je i kako se na razne druge načine, kroz projekte izgradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, djeci i roditeljima te svima onima čiji je posao briga o djeci nastoje osigurati što bolji uvjeti.

Po riječima voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće županijske bolnice Vinkovci Zvonimira Juzbašića, riječ je o pozitivnom pomaku nakon višegodišnjih negativnih trendova.

"Kada bismo svake iduće godine imali ovakav porast, to bi bilo jako dobro“, rekao je Juzbašić.

Predsjednica Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci Gordana Kucljak, koja je i primalja u vinkovačkom rodilištu, rekla je kako su se primalje prilagodile situaciji koja je svima u posljednje dvije godine otežala život te im je rad u takvim okolnostima postao svakodnevica.

„Osim iz naše županije, dolaze nam rodilje i iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Razlog tomu je što je naša bolnica dopuštala pratnju prilikom poroda tijekom cijele pandemije, zbog čega su se mnogi roditelji odlučili na porod kod nas“, istaknula je Kucljak.