ZADNJA POSTAJA – POŽEGA

Požežani će filmove gledati u vagonu vlaka koji su dobili na poklon

25.10.2011 u 18:14

Bionic
Reading

Požega je od Hrvatskih željeznica na poklon dobila čitav jedan vlak. Popularni 'Francuz', koji je prometovao od 70-ih godina pa sve do 2005, jučer je stigao na svoju posljednju stanicu. U dijelu 130 metara duge kompozicija, koja je prije četiri desetljeća bila jedna od najluksuznijih te je povezivala Slavoniju i Dalmaciju sa Zagrebom te Zagreb s Beogradom, uredit će se nesvakidašnja kinodvorana, a čitav će vlak postati prava turistička atrakcija

Visoko komforni dizelelektrični motorni vlak DMG HŽ 7021 u Požegu je jučer stigao zaslugom udruge 'Željeznički zaljubljenici Slavonije' koji su pokrenuli projekt 'Francuz - jučer, danas i sutra'. Pred članovima udruge sada je velik posao uređenja starog vlaka u čemu će im potporu dati i Grad Požega. Na posljednjoj vožnji legendarnim su se 'Francuzom' su do njegove posljednje stanice dovezli članovi udruge i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko

'Grad će podržati ove mlade ljude koji su veliki entuzijasti. Oni su napravili veliki posao i u Požegi sada imamo spomenik tehničke kulture, koji će nakon uređenja dobiti svoje mjesto pored lokomotive, na sadašnjem parkiralištu. Tu ćemo imati željeznički spomen-park i mnoge nove sadržaje', rekao je gradonačelnik Požege Zdravko Ronko.

Oko 130 metara dugu kompoziciju čini pet vagona – dva upravljačka, smještena na početku i kraju kompozicije, te dva putnička vagona i jedan vagon-bar. U vlaku koji će postati spomenik tehnološkim dostignućima u razvoju vlakova, predviđeno je uređenje prostora za druženje mladih sa zanimljivim sadržajima. Požežane čiji grad nema kino, zasigurno će najviše obradovati vijest da će se u jednom od vagona urediti i kinodvorana.

'Kako u gradu nema kina, namjeravamo urediti multimedijalnu dvoranu s kinoprojekcijama, ali i terensku nastavu tehničke kulture za učenike osnovnih i srednjih škola te studente Prometnog fakulteta', rekao je Ivan Stojaković, tajnik Udruge.

Kada uređenje vlaka bude potpuno završeno 'Francuz' će biti smješten na sporedni kolosijek, pored stare lokomotive koja je već godinama tamo.