GRADONAČELNIK CIJENU NE ZNA

Pozdrav suncu svakim danom sve skuplji

15.07.2009 u 09:38

Bionic
Reading

Knjigovodstvena vrijednost Pozdrava Suncu nije 2,7 milijuna kuna, koliko je rekao gradonačelnik Zvonimir Vrančić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, nego 7,8 milijuna kuna, ako ne i više

− Točan iznos ne znam, ali šapnuli su mi ga kad sam izlazio iz klupe − kazao je Vrančić odgovarajući na upit vijećnice Omerke Šarić. Tko je i što Vrančiću šapnuo, teško je reći, ali na novinarski upit kako je moguće da poznata instalacija vrijedi 2,7 milijuna kuna, kad je samo za njezinu bravariju od inoksa izdvojeno 3,4 milijuna kuna, iz gradske uprave stigao je novi odgovor, piše Slobodna Dalmacija

Bašićev spin

Nakon što su Morske orgulje izgrađene, njihov autor Nikola Bašićna jednoj je javnoj tribini izjavio da stoje 176 tisuća kuna. Bašić jepod tim vjerojatno mislio na vrijednost metalnih cijevi i dijelovaugrađenih u “tijelo” Orgulja, što bi otprilike bilo isto kao tvrditi daoperacija ugradnje srčane premosnice vrijedi onoliko koliko stoji samasrčana premosnica. Stvarna je vrijednost Morskih orgulja, odnosnovrijednost njihove izgradnje, između tri i pet milijuna kuna.

− Došlo je do zabune pa je i gradonačelnik pogriješio. Knjigovodstvena je vrijednost Pozdrava Suncu 7,870.346 kuna bez PDV-a, a 2,7 milijuna kuna, uključujući i PDV, knjigovodstvena je vrijednost Morskih orgulja − objasnila nam je suradnica za informiranje Ivana Dadić.

Prema računici gradske uprave, ispada da popularne zadarske instalacije trenutačno vrijede nešto manje od 10 milijuna kuna, ali i to je vrlo diskutabilan iznos jer mu nedostaju troškovi izrade projekta, nadzora i građevinskih radova za svaku pojedinu instalaciju.

Prema građevinskom dnevniku za Pozdrav Suncu, do brojke od 7,8 milijuna kuna dođe se kad se zbroje stavke: inoks bravarije i potkonstrukcije za Sunce i sedam planeta (3,437.800 kuna), LED rasvjetnog sustava plohe instalacije s integriranim sunčevim pretvaračima i baterijama za Sunce i planete (4,066.010 kuna), te troškova 127 drvenih klupa (137.160 kuna).

Međutim, kad bi se tome pridodali troškovi građevinskih i kamenorezačkih radova, cijena Pozdrava Suncu lako se popne i na 9-10 milijuna kuna, i to bez PDV-a. Podsjetimo, na proširenje Istarske obale utrošeno je oko 100 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je Grad Zadar izdvojio nešto manje od 10 milijuna kuna, a ostalo su osigurali svi hrvatski porezni obveznici.