angažirani mnogi vatrogasci

Požari na jugu Hrvatske još uvijek aktivni, na Bregani će se strancima dijeliti letci sa savjetima u slučaju požara

08.07.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Požari otvorenog prostora u južnim dijelovima Hrvatske i dalje su aktivni, a na području Istre su pod nadzorom gasitelja, izvijestila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), koja je najavila i da će na Bregani dijeliti letke strancima sa savjetima i brojevima žurnih službi u slučaju požara

Požar na području Polače - Pakovo brdo, za koji je zaprimljena dojava 5. srpnja u 16,55 sati, i dalje je aktivan, a njime je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 400 hektara. U gašenju požara tijekom četvrtka sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i protupožarni zrakoplov AT 802 Fire Boss te 18 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.

Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na saniranju požara i dežurstvu, a jutros je zatraženo angažiranje jednog Canadaira radi sanacije na nepristupačnom dijelu požarišta. Požar otvorenog prostora na području Kozica-zaseok Vranješi, koji je bio lokaliziran, ponovno se aktivirao. Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini oko 200 ha, a u gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te 20 vatrogasca s pet vatrogasnih vozila iz JVP-ova Makarska i Imotski te DVD-a Vrgorac, Podgora, Kučiće, Tučepi, Baška Voda i Makarska.

Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji na požarišta su bili DVD-ovi Drvenik i Vrgorac sa šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Pod nadzorom gasitelja je požar otvorenog prostora na području Umaga, Antenal – Novigrad od četvrtka u 23,25 sati, a tijekom cijele noći radilo se na aktivnom gašenju. Požarom je zahvaćena bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 ha. U gašenju požara sudjeluje ukupno 81 vatrogasac s 28 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Umag, Buzet i Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.

Požar na području Pule, Valtura-Valtursko polje, lokaliziran je u 22 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta. Požarom je zahvaćena bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini dva hektara, a u gašenju požara sudjelovala su ukupno 22 vatrogasca s osam vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnjan.

HVZ napominje kako su zahvaljujući angažmanu vatrogasaca požari stavljeni pod nadzor gasitelja. Jaka bura koja i dalje puše otežavala je gašenje, ali su vatrogasci uspjeli požar kod Novigrada lokalizirati jutros u 7 sati. Povučene su sve vatrogasne snage, osim JVP Umag koji i dalje čuva požarište te rade na njegovoj sanaciji, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Hrvatska vatrogasna zajednica u subotu će na Postaji granične policije Bregana u 9 sati dijeliti letke na kojima su na osam jezika (hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, češkom, mađarskom i slovenskom) navedeni savjeti kao i brojevi žurnih službi u slučaju izbijanja požara. Budući da je turistička sezona u punome jeku, te da u Hrvatsku svakog tjedna dolazi velik broj turista, HVZ naglašava, kako je važno poruku o odgovornome ponašanju poslati do što većeg broja ljudi i tako smanjiti broj požara i ostalih nesreća.