sezona požara

Tijekom ljeta osigurane su vatrogasne dislokacije, zapošljava se još 1131 sezonski vatrogasac

01.07.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Kao posebne mjere zaštite od požara tijekom ljeta organizirana je dislokacija vatrogasnih snaga, tehnike, opreme i sredstava iz unutrašnjosti Hrvatske u sjedišta Državnih intervencijskih vatrogasnih postrojbi i na posebno ugrožena područja priobalja, izvijestio je u petak HVZ

Plan dislokacije vatrogasnih snaga propisan je u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH, naveli su iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Svrha dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone.

Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana, priopćio je HVZ. Mjere su poduzete kako bi se vatrogasni sustav što bolje pripremio za požare i bilo kakve veće katastrofe.

Uvedene četiri nove dislokacije

Uz postojećih 14 stalnih dislokacija ove su godine uvedene četiri nove - u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed o 1. dislokaciji u razdoblju od 23. lipnja do 7. srpnja, a zapovjednici su uputili vatrogasce-vozače i materijalno-tehnička sredstva na ispomoć-dislokaciju u intervencijsku vatrogasnu postrojbe u Splitu i Dubrovniku te u sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe po lokacijama Hvar, Dugi otok, Lastovo, Vis, Hvar, NP Brijuni, Ugljan i Tučepi.

Dislokacija VZ Grada Zagreba je na Braču započela 25. lipnja i traje do 9. srpnja, dok za Posedarje počinje 2. srpnja i traje do 9. srpnja, objasnio je Tucaković. Dodao je kako su na Plitvička jezera i Kornate - Tisno upućeni vatrogasci Vatrogasne zajednice Karlovačke županije do 10. srpnja.

Zapošljava se dodatni 1131 sezonski vatrogasac u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, od toga se na Istarsku županiju odnosi 20 vatrogasaca, Primorsko-goransku 65, Ličko-senjsku 24, Zadarsku 170, Šibensko-kninsku 180, Splitsko-dalmatinsku 464 te Dubrovačko-neretvansku 208, priopćeno je iz HVZ-a.

Čovjek u više od 80 posto slučajeva uzročnik požara

"No, valja naglasiti kako vatrogasci na teren dolaze kada do požara ili druge nesreće već dođe i upravo zato, trebamo svi poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo broj požara sveli na minimum", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković. Podsjetio je kako je čovjek svojim ponašanjem u više od 80 posto slučajeva uzročnik požara i ostalih nesreća.

Zbog visokih temperatura zadnjih dana indeks opasnosti od izbijanja požara je vrlo visok, osobito na području južne Dalmacije. Iz HVZ-a preporučuju održavanje okućnice čistom, ako se koristi roštilj obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja, a primijeti li se požar odmah se treba nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, poručio je.