ekstremne vrućine

Požari koji su danima harali Grčkom uglavnom obuzdani, prijeti novi toplinski val

20.07.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Požari diljem Grčke uglavnom su obuzdani u četvrtak nakon što su danima harali i uništili više desetaka domova, ali postoji mogućnost pojave novog toplinskog vala koji bi mogao pogoršati za požar pogodne uvjete

Požar zapadno od Atene koji je početkom tjedna izazvao masovnu evakuaciju je obuzdan, rekao je dužnosnik vatrogasne brigade. Vatrogasci uz potporu kanadera ostali su na licu mjesta iz opreza ako bi došlo do ponovnog izbijanja požara. Na otoku Rodosu vatrogasci su se nastavili boriti s požarom koji je izbio u planinskom području obraslom gustom šumom.

Grčka meteorološka služba upozorila je na povećani rizik od požara od četvrtka, dok se zemlja oporavljala od prvog velikog toplinskog vala ovog ljeta.

Predviđalo se da će drugi toplinski val započeti u četvrtak, s temperaturama koje će u nekim područjima prelaziti 40 stupnjeva Celzija, a u petak će dodatno porasti do maksimalnih 44 stupnja Celzija.

Kopnene i zračne protupožarne snage nastavit će s preventivnim patroliranjem u šumama diljem Grčke u teškim uvjetima, priopćile su vlasti kasno u srijedu.

  • +28
Požari u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: KOSTAS TSIRONIS