MARINA KAŠTELA

Požar na jahti najvjerojatnije podmetnut

15.01.2009 u 18:15

Bionic
Reading

Požar na jedrilici 'Gulf 2' u vlasništvu američke tvrtke 'Domination Sail', koja je jučer izgorjela u Marini 'Kaštela' u Kaštel Gomilici, najvjerojatnije je podmetnut, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava

Zbog daljnje istrage, policija ne može dati više informacija, rekla je glasnogovornica Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj, dodajući samo kako se osnovano sumnja da je požar podmetnut.

Vještačenje obavljaju stručnjaci iz Centra za vještačenje 'Ivan Vučetić' iz Zagreba.
Požar na 17-metarskoj američkoj jahti, koja je savim izgorjela na doku u servisnoj bazi, buknuo je 14. siječnja oko 2,30 sati, a oštećena su još dva susjedna plovila.

Jahta 'Gulf 2' ukradena je prije dvije godine iz Bajnice, luke u blizini Krila Jesenica, a policija ju je zatekla na moru kod otoka Brača. Zbog toga su pritvorena dvojica crnogorskih državljana - Srđan Ivanišević i Valentin Radulović, navodno povezani s kriminalnim miljeom, te poznati hrvatski skiper Dubravko Belan, bivši tajnik HNS-a Karlovačke županije i vijećnik u Županijskoj skupštini.

Belan je bio i član posade 'Hrvatske čigre' i suvlasnik jedrilice kojom je Duško Kotlar godine 2003. u Istru prokrijumčario 336 kilograma kokaina.

Crnogorci su bili osuđeni na po godinu dana zatvora nakon čega su protjerani iz Hrvatske s petogodišnjom zabranom povratka, a Belan je, zbog pomaganja, odslužio kaznu od osam mjeseci zatvora.
Jahta je dovezena u Marinu u Kaštel Gomilicu i stavljena je pod carinski nadzor, a tu je i izgorjela.