uoči početka nastave

Pao školski web sustav u cijeloj zemlji, roditelji i djeca u informatičkoj blokadi

05.09.2019 u 10:47

Bionic
Reading

'Bad response', poruka je na internetskim stranicama škola koja danas dočekuje tisuće roditelja i djece u potrazi za osnovnim informacijama o organizaciji nastave idućeg ponedjeljka, prvog dana školske godine 2019./2020. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja uputili su tportal na CARNET koji radi na uklanjanju nastalih poteškoća, a iz CARNET-a se ispričavaju i mole za strpljenje

Stranice pojedinih škola uredno funkcioniraju, no čini se da većina ipak nije na raspolaganju korisnicima.

'Zbog tehničkih poteškoća nedostupne su e-adrese skole.hr te određene mrežne stranice škola, dok se neke učitavaju sporije nego uobičajeno. Intenzivno radimo na hardverskim poboljšanjima i optimizaciji upravljanja sadržajem kako bismo u najkraćem roku poboljšali performanse, odnosno ubrzali rad mrežnih stranica. Ispričavamo se na nastalim neugodnostima te ljubazno molimo za strpljenje i razumijevanje', naveli su iz CARNET-a.

Novi list izvještava da su zbog kolektivnog 'pada' školskih web stranica, škole ovog tjedna vratile stoljeće unazad s roditeljima počele komunicirati putem oglasnih ploča i lijepljenjem obavijesti u okolici škole.

Kada dijete treba doći u školu, koja je smjena, u koliko sati je svečanost za prvašiće, kada će se dijeliti udžbenici i slično - sve te informacije moći će se naći na ulazima u školu, baš kao što je to bilo nekoć davno.

  • +4
Ministrica Blaženka Divjak održala sastanak sa ravnateljima osnovnih škola Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Dok se bave printanjem i lijepljenjem informacija, velik dio vremena djelatnici škola provode na telefonima pokušavajući saznati od CARNET-a što se događa te istovremeno odgovarajući i na telefonske upite roditelja, njih nekoliko stotina tisuća. I tako od početka tjedna, a do kada će kolaps informatičkog školskog sustava trajati i posljedični nered koji je u školama zavladao, ne zna se, piše Novi list.

Od CARNET-a, kažu ravnatelji, nisu saznali gotovo ništa osim umirujućih tonova kako će se problem brzo riješiti, a ono što su iz te mreže koja opslužuje 1.200 hrvatskih škola odgovorili na upit Novog lista, tek je štura poruka da je zbog pojačanog broja pristupa korisnika web stranicama škola došlo do određenih poteškoća te da intenzivno rade na njihovom otklanjanju.