PRVI KORAK

Grabar Kitarović se izvukla, Martina Dalić nije: Pokrenut postupak za sukob interesa

18.05.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa počela je u 10 sati, a na dnevnom redu je nekoliko zanimljivih predmeta - oni predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Martine Dalić te Milana Bandića. U slučaju predsjednice Povjerenstvo je odlučilo ne pokrenuti postupak, no u slučaju Martine Dalić i afere Hotmail, kao i u Bandićevu slučaju, postupak je pokrenut

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković predložila je da se ne pokrene postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović vezano uz slučaj puta u SAD, a izvjestiteljica Aleksandra Jozić Ileković da se pokrene postupak protiv bivše potpredsjednice Vlade i bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere Hotmail, prenosi N1.

Jozić Ileković: Predlažem pokretanje postupka protiv Martine Dalić

Povjerenstvo je odlučivalo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv bivše ministrice u slučaju koje je predmet otvoren prošli tjedan, nakon što je u javnost izašla korespondencija sada već bivše potpredsjednice Vlade i bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić s grupom koja je radila na lex Agrokoru te prijave koju je zaprimilo. Izvjestiteljica u predmetu Dalić Aleksandra Jozić Ileković podsjetila je da je Povjerenstvo zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je Dalić dovela u pitanje savjesno i nepristrano ponašanje te da je Republika Hrvatska dovedena u negativan kontekst, a Dalić se dovela u odnos ovisnosti prema odvjetnicima koji su učinili vrlo vrijednu uslugu.

Podsjetila je i na mailove objavljene na portalu Index te na izjavu Martine Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo da je njezina veza sa Šavorićem - nikakva.

'Na temelju saznanja koja sam vam pokušala izložiti proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine izradila Zakon o izvanrednoj upravi, čime je odstupila od propisane procedure', rekla je Jozić Ileković, dodavši kako možemo reći da Dalić nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s odvjetnikom Šavorićem nema apsolutno nikakve veze, a nije postupala vjerodostojno ni kada je rekla da je sama radila zakon, da je glavni autor i da su sve odredbe pisane po njezinim riječima.

  • +11
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Postupajući na takav način i prenoseći poslove tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala, rad dužnosnice bio je netransparentan. Na takav način nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana', rečeno je na sjednici.

  • +30
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da se predmet treba preispitivati kroz nekoliko elemenata, istaknuvši da je zakon rađen netransparentno i podsjetivši da je Dalić više puta odbila reći tko je sudjelovao u njegovoj izradi.

'Sve skupa stvara percepciju u javnosti da je tu osim ostvarivanja javnih interesa moguće ostvarivanje drugih interesa, prije svega financijskih i imovinskih, i zbog svega toga smatram da su to elementi preispitivanja postupanja dužnosnice u konkretnoj situaciji', rekao je Ivanjek.

Aleksandra Jozić Ileković predložila je zaključak da je Dalić počinila moguću povredu članka Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a Ivanjek je ukazao na to da je izuzetno bitno je li Dalić kao ministrica gospodarstva davala suglasnost za odabir savjetnika koji su prethodno bili u radnoj skupini. Povjerenstvo u prijedlogu odluke, između ostalog, traži da se utvrdi postojanje interesne povezanosti bivše potpredsjednice Vlade sa skupinom Borg.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je u ime gradas potpisao ugovor o zakupu prostora u vlasništvu člana stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, kao i zbog 62 putovanja avionom u Rim na trošak grada tijekom kojih se nije ni sa kim sastajao.