hdz

Povjerenstvo za sukob interesa konzultirat će međunarodne institucije

17.09.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sukob interesa priopćilo je da će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama zbog, kao navode, neutemeljenih medijskih istupa u kojima se Povjerenstvo proziva za nezakonitost postupanje zbog traženja dokumentacije o službenom putu HDZ-ovih dužnosnika

'Na osnovu više medijskih nastupa u kojima se ukazuje na nezakonitost postupanja Povjerenstva vezano za traženje dokumentacije u predmetu koji se odnosi na predsjednika i dio članova Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaštite integriteta i neovisnosti tijela, potrebno je istaknuti kako je Povjerenstvo postupalo isključivo na temelju ovlasti propisane člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa da uz zaprimljena očitovanja traži i relevantnu dokumentaciju', stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Povjerenstva.

Povjerenstvo ističe da je zakonska obveza, a time i dužnost tijela javne vlasti da, na zahtjev Povjerenstva, bez odgode dostave tražena očitovanja i dokaze.

'Ovakvi medijski istupi stoga su pravno neutemeljeni te Povjerenstvo smatra da ne doprinose borbi protiv korupcije, o čemu će se konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama', navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo je u više navrata od Vlade, ministarstava i HDZ-a tražilo da im se dostave dokumenti o putu delegacije HDZ-a s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u Helsinki vladinim zrakoplovom gdje se održavao Kongres Europske pučke stranke.

Povjerenstvo tražene dokumente nije dobilo zbog čega je nedavno pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje u Helsinki.

Premijer Plenković poručio je Povjerenstvu da više neće dostavljati nikakve dokumente o putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili, te ga optužio da zlorabom članka zakona koji govori o načelu djelovanja želi nanijeti političku štetu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prozvao je pak Povjerenstvo da 'ne poteže okidač baš na prvu, nego da dobro razmotri ukupnu situaciju'.

'Vodite se načelom da budete korektni prema državi, njenim financijama i onda vas zauzvrat netko optuži da zloupotrebljavate svoju poziciju. To izaziva i određeni revolt i određenu ljutnju, ali mislim da možemo izaći mirno iz te situacije', izjavio je nedavno Jandroković.