sporne naknade

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Milorada Pupovca

22.05.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku da će pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca jer je za obnašanje dvije javne funkcije primao dvije naknade

Povjerenstvo je u redovitoj provjeri utvrdilo da je saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac član i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Obanašanje te dvije javne funkcije nije sporno, no Pupovac je povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je za drugu funkciju, kao član Vijeća, primao naknadu iako nije smio.

Povjerenstvo je također utvrdilo da predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić obnaša i dužnost vijećnika gradske četvrti Novi Zagreb te prima plaću i naknadu.

Povjerenstvo je prethodno objavilo mišljenje u kojem se navelo da Barbarić prilikom stupanja na dužnost predsjednika uprave HEP-a mora odstupiti s mjesta vijećnika gradske četvrti, no to se nije dogodilo te je Barbarić i dalje primao plaću i naknadu.

Odlučeno je da će protiv Barbarića pokrenuti postupak zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer je obnašao dužnost predsjednika uprave HEP-a i viječnika gradske četvrti Novi Zagreb, te također jer je cijelo vrijeme, i nakon mišljenja Povjerenstva, primao plaću i naknadu za te dvije funkcije.

Povjerenstvo je također odlučilo da se ne pokrene postupak protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ministra regionalnog razvoja Marka Pavića te glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića.