štrajk

Povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu podnio ostavku zbog sukoba interesa

16.12.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Visoki povjerenik francuske vlade za mirovinsku reformu Jean-Paul Delevoye, optužen za sukob interesa zbog toga što nije prijavio dužnosti koje je obnašao uz svoj rad u vladi, podnio je ostavku predsjedniku Emmanuelu Macronu koji ju je 'sa žaljenjem' prihvatio, priopćeno je u ponedjeljak iz predsjednikova ureda

Ostavka Jean-Paulea Delevoyea, imenovanog u rujnu 2017. radi pripreme mirovinske reforme, događa se u jeku prosvjeda protiv tog projekta koji je zaštitni znak Macronova petogodišnjeg mandata.

Visoki povjerenik, kojeg je vlada branila do samog kraja, našao se u položaju koji je postao neodrživ u prilikama štrajka protiv reforme koji je u ponedjeljak ušao u 12. dan.

Delevoye je priznao da je propustio prijaviti desetak dodatnih dužnosti uz onu u vladi, među kojima i mandat upravitelja u školi za obuku djelatnika u osiguranju, Ifpassa, na volonterskoj bazi, što je potaknulo sumnju u sukob interesa.

Zamjenik Delevoyea imenovat će se 'u najkraćem mogućem roku', navodi ured, pohvalivši njegov 'vrijedan rad na povijesnoj reformi'.

Visoki povjerenik je ocijenio da su 'siloviti napadi i hrpe laži narušili povjerenje' u njegov rad i da se 'suđenjem' njemu želi 'zadati udarac projektu' koji je 'iznimno važan za Francusku', rekao je u izjavi poslanoj agenciji France Presseu.

Štrajkaju uglavnom djelatnici javnog sektora koji su najnezadovoljniji planiranim promjenama u mirovinskom sustavu.

U Francuskoj zapravo postoji više od 40 mirovinskih modela, ponekad zaposlenici u jednom sektoru nisu u istom sustavu obračuna.

Drukčije se računaju i radni staž i način isplate mirovine, a tu je i čitav niz povlastica za različita zvanja.

Francuski predsjednik uporno tvrdi da je postojeći sustav 'nepošten i preskup' i zalaže se za jedinstven sustav gdje će se sustavom bodova vrednovati rad i gdje će svaki umirovljenik imati ista prava prema svakom euru koji je uplatio u mirovinski sustav.