JEDNOKRATNO DARIVANJE

Povišica ostaje u ministrovom džepu

Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Krunoslav Pavlina

Plemenitu gestu, kojom je svoju siječanjsku povišicu od šest posto potrošio na financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za dvoje umirovljenika u 2009. godini, ministar zdravstva Darko Milinović ne namjerava ponoviti u preostalih jedanaest mjeseci ove godine

Da je riječ o jednokratnom odricanju od povišice, te da će već u veljači Milinović sam potrošiti svojih šest posto veću plaću, potvrdila nam je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Zora Lažeta, ali uz napomenu kako to nije ni prvo, ni zadnje ministrovo darivanje vlastite plaće u korist nekoga kome je takva novčana pomoć dobrodošla, piše Novi list 

Ministar zdravstva je tako u korizmi prošle godine svoju mjesečnu plaću, veli Lažeta, potrošio na kupnju invalidskih kolica za jednu djevojku kojoj su bila potrebna, a potrebite, osim u korizmi, redovito daruje i za Božić. Milinović će i ove godine svoju plaću u korizmi potrošiti na druge, a koga će darivati zasad još ne zna, najavljuje njegova glasnogovornica, uz opasku kako ministar Milinović »voli pomoći drugima, ali to smatra svojom privatnom stvari, i ne želi s time ići u javnost«.

Ministar zdravstva svoju je siječanjsku povišicu od šest posto, podsjetimo, poklonio jednoj umirovljeničkoj obitelji, plativši im jednogodišnju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Police za dvoje umirovljenika koštale su ga 1.200 kuna, nešto više od povišice koju je primio, a iznosi oko 800 kuna.

Za primjerom ministra zdravstva zasad se nije poveo nitko od njegovih kolega u Vladi, čije su platne liste od siječnja također veće za oko 800 kuna mjesečno. Kako se doznaje u Banskim dvorima, ministri ipak nisu tako škrti kako bi se iz ovog dalo zaključiti, već znaju ponekad dio svoje plaće odvojiti za pomoć drugima. O tome, međutim, baš kao i Milinović ne žele govoriti u javnosti.

– Nisam uspio anketirati sve ministre, no mogu reći da svatko od dužnosnika svoju plaću raspoređuje sukladno svojim mjesečnim rashodima, pri čemu nije rijetkost da i oni, poput ministra Milinovića, pomažu socijalne projekte i pojedince, udruge, branitelje, pučke kuhinje i slično – veli glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Dodaje kako o takvim svojim odlukama i davanjima ministri ne moraju nužno komunicirati u javnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!