ZABRINJAVAJUĆE!

Povišen aflatoksin pronađen u 70 posto uzoraka

Bionic
Reading

Od prvih stotinjak uzoraka mlijeka, koliko ih je dosad analizirano, u 70 posto orijentacijskom su metodom ELISA utvrđene količine aflatoksina više od dopuštenih, rekao je Željko Cvetnić, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Uzorci su pod šiframa pa Cvetnić nije htio nagađati odakle su, no sve te nalaze, tvrdi, treba potvrditi i konfirmacijskom metodom HPLC, kakva se iz Beča čeka i za povučeno Vindijino i Dukatovo mlijeka s polica.

Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su priopćili kako je hrvatsko mlijeko po svim svojim karakteristikama u samom vrhu kvalitete i udovoljava zdravstvenoj ispravnosti, dok se incidenti sa sigurnosti hrane, nažalost, povremeno pojavljuju i na drugim svjetskim tržištima. Stoga su najavljene pojačane analize stočne hrane i sirovog mlijeka na domaćim farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, ali i mlijeka iz uvoza.

Uzorci stočne hrane i mlijeka jučer su uzeti s prvih nekoliko kooperantskih farmi Vindije, Dukata te Megglea u Slavonsko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, piše Večernji.hr