restriktivni zakon

Povijesna presuda u vezi prava na pobačaj u Sjevernoj Irskoj

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2019 18:55
  • Objavljeno 03.10.2019 u 18:55
Sarah Ewart

Sarah Ewart

Izvor: Profimedia / Autor: Niall Carson

Žena u Sjevernoj Irskoj dobila je presudu koja je zadala žestoki udarac vrlo strogom zakonu o pobačaju u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, u slučaju koji su aktivisti za ljudska prava nazvali "velikom pobjedom".

Sjevernoirski visoki sud odlučio je da su zbog važećeg zakona prekršena ljudska prava Sarah Ewart (29), koja je radi pobačaja otputovala 2013. u Englesku.

Ewart su odbili izvesti pobačaj u Sjevernoj Irskoj unatoč tome što su liječnici rekli kako očekuju da joj dijete umre prije ili ubrzo nakon rođenja.

"S mog gledišta njezino je osobno svjedočenje uvjerljivo", rekla je sutkinja Siobhan Keegan.

Keegan je presudila da je sjevernoirski zakon o pobačaju nespojiv s odredbama za fatalnu fetalnu abnormalnost u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Darragh Mackin, odvjetnica Ewart, na Twitteru je objavila da je presuda "velika pobjeda" za nju i aktivisticu za ljudska prava Grainne Teggart.

Patrick Corrigan, direktor Amnesty Internationala za Sjevernu Irsku, rekao je da je "oduševljen tom presudom" te da ona "podržava ono što Amesty international za Ujedinjeno Kraljevstvo govori od početka - sjevernoirski strogi zakon o pobačaju kršenje je ljudskih prava", istaknuo je u poruci na Twitteru Corrigan.

Nakon uspješne kampanje za promjenu sličnog restriktivnog zakona putem referenduma u Irskoj prošle godine, pojačali su se pozivi na njegovu izmjenu i u Sjevernoj Irskoj.

Izmjene zakona mogle bi se donijeti ovaj mjesec ako se glavne sjevernoirske političke stranke ne dogovore o podjeli vlasti.

Britanski zastupnici glasali su u srpnju za veća prava na pobačaj i istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj, ako se do 21. listopada ne sastane pokrajinski parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!