SKONČALE ŽIVOT U RH

Povezane smrti Slovenke Irene i Britt?

19.02.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Staša Mlakar iz Jesenica tvrdi da su smrt njezine kćeri Irene koja je pronađena mrtva u kolovozu 2007. na Krku i Australke Britt Lapthorne povezane. Sličnosti je više: obje su pronađene tri tjedna poslije smrti, obje su identificirane DNK analizom i obdukcijom nije otkriven uzrok smrti

LJUBLJANA – Malo dokumentacije na hrvatskom jeziku, fotografije slabe kvalitete i previše pitanja bez odgovora skriva kutija  koju svako malo otvori Staša Mlakar, majka Irene Mlakar, koja je u kolovozu 2007. pronađena mrtva pod Velim vrhom na otoku Krku

Slovenka Irena Mlakar (35) iz Jesenica tog je ljeta otišla na godišnji odmor s dvjema prijateljicama. Kad je nestala, najprije su je tražile same, a potom su nestanak prijavile policiji, koje je krenula u potragu. Tih dana je na hrvatske otoke Krk, Rab i Cres stiglo dosta Jeseničana, njezinih poznanika, koji su je tražili i lijepili plakate s njenom fotografijom. Jedan od njih jednom je prilikom rekao: 'Imam osjećaj da hrvatski policajci ne rade gotovo ništa i da smo Irenino kretanje po otocima bolje istražili sami, bez njihove pomoći'.

Ireninim prijateljicama u potrazi se pridružio umirovljeni kriminalist, koji se nije predstavio, a rekao je da su u njezinu smrt upleteni policajci. No priča o tome tu završava, jer su izgubile kontakt s njim.

Majka ubijene Irene novinarima Dela je pokazala fotografije koje su snimljene vjerojatno na dan njezine smrti, a koje nitko nije detaljno pogledao. Deset snimki je izrađeno na jednoj vrsti papira, a jedan portret na drugoj, što je neuobičajeno, jer fotografske radnje izrađuju fotografije na istoj vrsti papira. Na tri od jedanaest fotografija Irena je odjevena u crvenu majicu, koja je pronađena na mjestu gdje je bilo truplo. Više u oči bode fotografija Irene Mlakar koju grli nepoznati čovjek odjeven u bijelu polo majicu s nekim znakom. Premda je fotografija lošije kvalitete, detaljnim pregledom otkriven je logotip engleske policije: sedam krakova zvijezde i kruna na vrhu.

Tko je nosio majicu sa znakom britanske policije na dan kad je umrla Irena Mlakar, odnosno tko je osoba na fotografiji, nikad nije otkriveno.

Hrvatska policija je utvrdila da je Irena Mlakar 13. i 14. kolovoza bila na otoku Rabu, a u 18 sati je otišla trajektom na Krk. Tamo je 15. kolovoza karticom Abanke podigla novac s bankomata Erste banke. Istoga dana, tvrdi hrvatska policija, podigla je 1000 kuna na Rabu.

U zapisniku je naznačeno da je 15. kolovoza bila na Krku s Đorđem Grandićem, u njegovom plovilu je ostavila putovnicu i album s fotografijama, koje su izrađene u ateljeu Luka u Baškoj. Je li mlada Slovenka dokumente zaboravila ili pustila namjerno da ostavi trag kad je otišla od Grandića, policija nije odgovorila.

Također, policija u zapisniku ne navodi da je Irena viđena u crvenoj majici viđena na otoku Cresu u trajektnoj luci 22. kolovoza 2007.