sjednica vlade

Povećan iznos za nabavku svinjskih polovica

21.12.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak izmijenila odluku o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK) te će se iznos od 900 tisuća eura koliko je osigurano prijašnjom odlukom Vlade povećati na 1,32 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila da je Vlada 30. studenog ove godine donijela odluku o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK). Tom odlukom je, kako je navela, predviđena isplata jednokratne financijske pomoći pravnim i fizičkim osobama na čijem su gospodarstvu svinje uginule ili su usmrćene zbog prevencije, kontrole i suzbijanja širenja ASK.

Tako predviđena isplata jednokratne pomoći iznosi 600 eura te ne ovisi o dosad isplaćenim iznosima temeljem drugih mjera i programa pomoći, čime će se omogućiti očuvanje tradicije koja je uslijed provedenih mjera do danas bila onemogućena, kazala je Vučković.

Navela je i kako je tom odlukom Vlade osiguran iznos od 900 tisuća eura, a što je bilo dostatno za predviđenih 1.500 pogođenih gospodarstava za koja su do stupanja na snagu odluke Vlade zaprimljeni zapisnici nadležnih veterinarskih inspektora.

U idućem periodu, slijedom provedbe mjera, zaprimaju se i dalje novi zapisnici veterinarskih inspektora za dodatna gospodarstava, a temeljem kojih je utvrđeno kako predviđeni iznos neće biti dovoljan za isplatu svih gospodarstva koja ostvaraju pravo na jednokratnu mjeru pomoći.

Obzirom na dinamiku obrade te povećanje broja prihvatljivih subjekata, pravnih i fizičkih osoba kojima je otvorena mogućnost ostvarenja jednokratne financijske pomoći, potrebno je osigurati dodatna sredstva, odnosno povećati predviđeni iznos od 900 tisuća eura na 1,32 milijuna eura i to 40 tisuća eura za 2023. i preostalih 380 tisuća eura za provedbu u 2024. godini.