'OVDJE SE RADI O KRIMINALU!'

Potvrđeno: Srpska rakija tvrtke Scaid ubija!

24.03.2011 u 16:40

Bionic
Reading

U četiri obdukcije koje su obavljene u niškom Zavodu za sudsku medicinu, u tijelima dvoje umrlih utvrđena je prisutnost metil alkohola. Time je potvrđeno da je rakija proizvedena u subotičkoj tvrtki Scaid doista smrtonosna

Potvrđeno je da su od metil alkohola, koji je pronađen u njihovim tijelima, umrli 47-godišnji Zoran Milkić iz okolice Niša te 52-godišnjak iz okoline Leskovca. Jedan od četiri nalaza obdukcije je negativan, dok se za četvrti slučaj rezultati očekuju tijekom sutrašnjeg dana, rekao je direktor niškog Zavoda za sudsku medicinu Radovan Karadžić.

'Dozvoljena koncentracija metanola u lozovači je od jednog do četiri grama po litri, a Scaidova je rakija imala čak 45,7 grama metanola po litri, što je nezamisliva količina', rekao je direktor Generalnog Inspektorata Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Dušan Pajkić

Osim s tržišta Srbije, smrtonosna se rakija povlači i s tržišta BIH. Budući da je, kako piše Blic, vlasnik tvrtke Scaid nedostupan za izjave, a uredi i pogoni tvrtke su već tri dana zaključani, nema detaljnih podataka o tome koliko je litara opasne rakije proizvedeno i na koja je sve tržišta plasirana, stoga se građane koji kupuju alkoholna pića poziva na oprez.

S tržišta je do sada već povučeno oko 3.500 litara smrtonosne rakije, a srbijansko Ministarstvo poljoprivrede jučer je ponovo apeliralo na građane da ne piju rakiju proizvedenu u pogonima tvrtke Scaid. Posebno se upozorava na opasnu šljivovicu - prepečenicu u pakovanju od pola litre u plastičnim bocama, zatim 50-postotnu šljivovicu u plastičnom pakovanju od jedne litre i 40-postotnu lozovaču u pakovanju od jedne litre, priopćio je za RTS direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Pajkić.

Pajkić je dodao da Ministarstvo redovito obavlja inspekcijske kontrole, no pozvao je i građane da, ukoliko na policama trgovina primijete Scaidovu rakiju, to odmah dojave poljoprivrednoj inspekciji. Trgovcima je poručio da dobro pregledaju police te da, ukoliko pronađu zaostale boce, opasnu rakiju odmah povuku u skladište, dok ih inspekcija ne preuzme.

'OVDJE SE RADI O KRIMINALU!'

Direktor srbijanskog Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede ne slaže se s optužbama da kontrola nije bila dobra, te podsjeća da je lani iz različitih razloga s tržišta Srbije povučeno 130.000 litara raznih alkoholnih pića.

'Ovdje se radi o kriminalu, o nelegalnim radnjama, o tijekovima koje je vrlo teško kontrolirati, tako da je naša inspekcijska služba u svom radu primijenila sve što možemo uraditi da se ovo spriječi', rekao je Pajkić.

Istaknuo je da je na prvom mjestu odgovoran proizvođač koji nije na tržište plasirao siguran proizvod, zbog čega će protiv njega biti podnesena kaznena prijava. Pajkić je najavio da će Inspektorat apelirati na sudske organe da, u skladu sa zakonom o sigurnosti hrane, spomenutim odgovornim osobama ne samo trenutno, nego i za ubuduće zabrane bavljenje ovom djelatnošću.

SIMPTOMI TROVANJA METIL ALKOHOLOM

'Kad jetra metabolira metil alkohol, nastaju vrlo toksični produkti, formaldehid i mravlja kiselina. Nakon konzumiranja u početku se mogu javiti pomućeno stanje svijesti, vrtoglavica, a kasnije i problemi s vidom, koji mogu završiti sljepoćom. Toksičnost metil alkohola je tolika da u ekstremnim slučajevima može doći i do smrtnog ishoda', pojasnio je za Blic dr. Miodrag Jovanović, klinički toksikolog iz Centra za kontrolu trovanja na VMA.