S PETROVOM, ALI BEZ SINČIĆA

Potvrđeno: Na izbore izlazi dalmatinski 'treći put'

10.02.2015 u 13:26

Bionic
Reading

Nezavisna inicijativa 'Za pametne ljude i pametan grad' predvođena Marijanom Puljak, splitskom gradskom vijećnicom koja je u utrci za gradonačelnicu osvojila desetak posto glasova, najavila je izlazak na parlamentarne izbore ove godine. Izgledno je, kažu, 'povezivanje ili koaliranje' s nezavisnim gradonačelnicima Metkovića (Božo Petrov) i Omiša (Ivan Kovačić), no trenutačno se razgovara s drugim snagama slična profila iz cijele Hrvatske

'Želimo okupiti stručne i poštene ljude koji su spremni mijenjati aktualnu političku kulturu i postojeće modele, potaknuti društveni i gospodarski rast te staviti interese društva ispred svojih osobnih', kazala je Puljak.
Njezina najava prvi je konkretan znak da će se barem u Dalmaciji na izborima natjecati ozbiljna treća opcija, nasuprot HDZ-u i SDP-u, no potvrđeno je da u nju neće primiti Živi zid Ivana Sinčića.

'Na ovim predsjedničkim izborima pojavile su se opcije koje djeluju populistički, ne samo Živi zid, a čija rješenja nisu bliska načinu na koji mi djelujemo. Ne govorimo ono što se želi čuti, ono što se svima sviđa, nego onako kako mislimo da bismo trebali. Sklonost brzim rješenjima nije nam bliska, mi razmišljamo dugoročno. Ne želimo se izdignuti jer su drugi loši, pa smo mi najmanje loši, nego da nas se bira na temelju programa', dodala je Puljak.

U splitskom Gradskom vijeću njezinih četvero vijećnika dosad je nastupalo dosta principijelno i, kako tvrde, nisu pristali ni na kakvu trgovinu. Članovi inicijative Renato Čupić i Daša Dragnić apelirali su na to da se politika temelji na znanju, odgovornosti i transparentnosti te da se prije svega vodi računa o općem dobru. Pozvali su sve iskusne i stručne ljude da im se pridruže, pogotovo one koji su se povukli 'jer misle da ništa ne mogu promijeniti'.

Posljednjih dana najavljuje se da će se inicijativa 'Za pametne ljude i pametan grad' i službeno ustrojiti i registrirati kao politička stranka pa je Puljak odgovorila da će se odluka donijeti u ožujku. Iako, kaže, njezina inicijativa već djeluje po sličnom organizacijskom modelu.