AFERA 'SIBINJ'

Potvrđena optužnica protiv Kruljca i ostalih

15.11.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud potvrdio je optužnicu koju je USKOK u rujnu ove godine podignuo protiv bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljca i još pet osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja mita i poticanja na primanje mita, izvijestio je danas ovaj Sud

Zbog sumnje da su okoristili malverzacijama općinskim zemljištem na području općine Sibinj kod Slavonskog Broda u srpnju prošle godine, uz Kruljca su osumnjičeni poduzetnik Ivan Rimac, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

U priopćenju za javnost Županijski sud navodi da je Optužno vijeće na jučerašnjoj sjednici potvrdilo optužnicu USKOK-a od 21. rujna protiv šestorice okrivljenika.

Optužnicom se okrivljenici terete da su od rujna 2007. do sredine 2008. godine u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je Općini Sibinj darovano zemljište radi izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili tvrtkama i pojedincima stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti i bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni i tako im pribavili znatnu imovinsku korist.

Tereti ih se da su, u namjeri da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s Kruljcem dogovorili izvođenje radova nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, izvela radove, čime je državni proračun oštećen za iznos nešto veći od tri milijuna kuna.

Potom je zemljište prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Batinića i Miškovića se tereti da su, nakon što su kupci zemljišta u zoni malog gospodarstva zemljište dalje prodali po znatno većoj cijeni, zatražili da im se, sukladno ranijem dogovoru, preda dio novca dobivenog preprodajom zemljišta.