RATNI ZLOČIN

Potresna svjedočanstva o mučenjima u logoru Morinj

02.06.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Potresnim svjedočenjem petorice bivših zatočenika logora u Morinju, dužim od sedam sati, u utorak je pred sudskim vijećem Višeg suda u Podgorici nastavljen dokazni postupak u procesu protiv šestorice pripadnika aktivnog i rezervnog sustava bivše JNA, koje optužnica tereti za ratne zločine

Zdenko Bulić, čelnik Udruge logoraša, tvrdi da ga je kuhar Ivo Menzalin prebijao skoro svaki dan. Za Bora Gligića je rekao da mu je stavljao cijev od pištolja u usta, a tukli su ga i Špiro Lučić i stanoviti 'bokser', koji mu je tada polomio zube.

Svjedok Đuro Matušić ispričao je da je toliko bio isprebijan da su ga mjesec dana nosili do nužnika. On je Iva Gojnića optužio da ga je prisilio da mu poljubi čizmu, što je iz straha i uradio. Matušić je ispričao kako je za njega najteže bilo 15. siječnja 1992. na dan kada je priznata država Hrvatska. 'Tada su došli pijani Gligić i ostali stražari i uslijedio je pravi pakao, ne znam kako smo sve to preživjeli', kazao je drhtavim glasom Matušić, tvrdeći da je tada 'zaradio' slomljenu čeonu kost, tri rebra i nožne palce.

Đuro Vitković, tada dvadesetogodišnji dobrovoljac, posvjedočio je da se nasilni kuhar predstavljao kao Lučić, a ne Menzalin, te da mu ni dan danas nije dobro kada ga se sjeti. Marko Margaretić kazao je da su strahovali od večernjih sati, jer je tada bilo najgore, kada je posebno agresivan bio Gligić. I on i svjedok Vide Oberan govorili su o zlostavljanju tijekom obroka, jer su se svi Hrvati morali prekrižiti s tri prsta.

Optuženi bivši pripadnici bivše JNA Mlađen Govedarica, Špiro Lučić, Boro Gligić, Ivo Gojnić i Zlatko Tarle nalaze se u pritvoru, a na slobodi je Ivo Menzalin koji se, kako pretpostavljaju podgorički mediji, nalazi u Beogradu. Oni se terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Svjedočenje logoraša nastavit će se u četvrtak.