PODACI CIVILNE ZAŠTITE

Potresi u Italiji u zadnjih šest mjeseci stajali su 23 milijarde eura

15.02.2017 u 15:49

Bionic
Reading

Potresi koji su pogodili središnji dio Italije od 24. kolovoza stajali su više od 23 milijarde eura, objavila je Talijanska civilna zaštita zahtijevajući od Bruxellesa da aktivira Fond solidarnosti Europske unije

Ta procjena uzima u obzir izravnu štetu nad privatnim dobrom, tvrtkama ili kulturnom baštinom, ali i troškove koje je imala država kako bi se suočila s izvanrednim stanjem, obnovila infrastrukturu, smjestila nastradale, ponovno izgradila zone pogođene potresima. Troškovi iznose 23,53 milijarde eura ukupno, od kojih 12,9 milijardi na privatnim kućama te 1,1 milijarda na javnim zgradama. Šteta na kulturnoj baštini tog područja sa srednjovjekovnim selima i umjetničkim gradovima iznosi tri milijarde eura.

Italija je već poslala 16. studenoga zahtjev za aktiviranjem fonda solidarnosti kojeg EU predviđa u slučaju prirodne katastrofe. Procjena je tada iznosila sedam milijardi eura štete ali je u obzir uzela samo potres jačine 6 od 26. kolovoza, u kojem je poginulo gotovo 300 osoba i sravnjeno sa zemljom više lokaliteta. Otada su to područje pogodila, prouzročivši veliku štetu, dva potresa jačine 5,5 te 6,1 26. listopada, te jedan jačine 6,5 30. listopada, te još četiri jača od pet 18. siječnja, kao i na tisuće manjih. U očekivanju kompletne procjene, Europska komisija već je isplatila 29. studenoga maksimalni predujam od 30 milijuna eura.