umjereno jak potres

Zagreb se tresao 3,1 po Richteru, seizmolog Kuk: Ovaj je među 10 najjačih od velikog potresa 22. ožujka

17.06.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Potres magnitude 3,1 po Richteru zatreso je Zagreb nešto prije 18 sati

Prema prvim podacima Europsko-mediteranskkog seizmološkog centtra (EMSC) potres se dogodio u 17.51. Epicentar je bio četiri kilometara istočno od Zagreba jačine 2,9.

Kako je za N1 potvrdio seizmolog Krešimir Kuk, potres je bio jačine 3,1 po Richteru s epicentrom u Markuševcu.

Kuk je za N1 kazao kako večerašnji potres spada među deset najjačih od velikog potresa 22. ožujka i da je riječ o naknadnom udaru, tzv. after shocku. Od tada je zabilježno više od 1000 potresa, 150 je onih koji su se mogli osjetiti na širem području grada.

U 18.30 oglasila se Seizmološka služba. ' U 17 sati i 51 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom u Markuševcu (Zagreb). Magnituda potresa iznosila je 3.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu i široj okolici.

Građane je ovaj potres dobro uplašio. Na aplikaciji EMSC-a pišu kako se uz jaku tutnjavu treslo nekoliko sekundi. 'Prilično jak, 4 sekunde, luster se zatresao', 'Jaka tutnjava, dosta se treslo', 'Ovaj je dobro zatresao cijelu kuću', samo su neki od dojmova Zagrepčana.

  • +9
Zagreb: Dva mjeseca nakon potresa, Cesarćeva i dalje zakrčena Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL