aftershock

Seizmolog Kuk: Ovo je najjači potres u zadnjih 20-ak dana; pojasnio je i koja je jačina potresa točna

23.04.2020 u 11:05

Bionic
Reading

Zagreb je jutros osam minuta prije 10 sati pogodio jedan od najjačih naknadnih udara nakon velikog potresa 22. ožujka. Možemo reći da je ovaj najjači u zadnjih 20-ak dana, kazao je tportalu seizmolog Krešimir Kuk

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta.

Zagreb uzdrmala još dva potresa, jači je imao 3,2 stupnja

Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3,2 prema Richteru. Drugi potres bio je slab, magnitude 2,3 prema Richteru, te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba, podaci su Seizmološke službe.

Iako se spominje da je ovo najjači potres nakon onog velikog, jačine 5,5, 22. ožujka, to je tek djelomično točno.

Naime Kuk kaže kako je tog prvog dana nakon najjačeg potresa zabilježen jedan od 3,4 stupnja. Napominje da se potresi prvog dana od najjačeg udara ne računaju kao tzv. afterschockovi, tj. naknadni udari, a 23. ožujka zabilježen je potres od 3,3 stupnja.

  • +8
Građani u strahu izašli na ulice nakon novog potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Damjan Tadić

'Tako da možemo reći da je ovaj današnji od 3,2 najjači u posljednjih 20-ak dana', objašnjava Kuk.

Pitamo ga i za konačnu jačinu s obzirom na to da je Euromediteranski seizmološki centar, čiju aplikaciju koristi više od sto tisuća korisnika s područja Hrvatske, ocijenio kako je jačina današnjeg potresa bila 3,5, dok su crnogorski seizmolozi procijenili jačinu na 3,6.

'Naša je konačna verzija 3,2. Naša magnituda je naravno najtočnija za naše potrese. Ovi drugi koriste dio naših podataka ili uopće ne koriste naše instrumente. Što su dalje, ta je preciznost manja. Prvo stiže automatska vrijednost magnitude, a kada manualno izračunamo sve podatke, dobijemo najprecizniju vrijednost', poručuje Kuk.

  • +86
Mjesec dana prošlo od razornog potresa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić