PUSIĆ NA CROATIA SUMMITU

'Potreba za energijom može biti platforma za suradnju naroda'

03.10.2013 u 21:59

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić u četvrtak je na prvoj panel raspravi dvodnevnog Croatia Foruma u Dubrovniku ocijenila da energetska sigurnost sve više postaje temelj i presudni čimbenik vanjske politike i međunarodnih odnosa.

"Eksploatiacija prirodnog plina, nova nalazišta u istočnom Sredozemlju, alternativni izvori energije, projekt energetske učinkovitosti i doprema kaspijskog plina u Europu već utječu, a u budućnosti će utjecati i više, na odnose između različitih zemalja i ukupnu svjetsku geopolitiku", rekla je Pusić kao jedna od panelistica na prvoj sjednici dvodnevnog skupa u Dubrovniku posvećenog europskoj energetskoj sigurnosti održanoj pod nazivom "Uloga energetike u međunarodnim odnosima".

Ministrica je ustvrdila kako ne postoji ni jedna zemlja koja ne želi energetsku sigurnost pa se sve više pozornosti usmjerava na diversifikaciju pravaca dopreme, izvora i dobavljača energenata.

Podsjetila je, da je nekad, pa i ne jako davno, potreba za energijom bila uzrok sukoba i ratova ali ustvrdila da to nije nužnost jer to može biti platforma za suradnju među narodima.

U prošlosti su, kako je rekla, najčešće bili zanemareni ili potpuno ignorirani politički i geopolitički aspekti energije dok nije bilo prekasno, a alternativa je mogla biti suradnja i međusobno djeljenje izvora energije.

"Politička međuovisnost kroz energiju može biti, uvjerena sam, odličan temelj za buduću suradnju, to bi donijelo mnogo koristi mnogim zemljama", rekla je hrvatska ministrica.

Vesna Pusić na kraju svojeg izlaganja izrazila je želju da se na ovom skupu postigne dogovor da "svi mi u ovoj regiji surađujemo međusobno i istaknemo nužnost usmjeravanja energetske politike u smjeru suradnje i pronalaženja zajedničkih interesa".

Drugog dana dubrovačkog skupa bit će održane još dvije panel rasprave na teme eneretske politike Europske unije i energetske sigurnosti EU i južnog plinskog koridora.