SDP 'PRIMJEĆUJE'

'Potpuni nedostatak vizije grada Zagreba'

21.02.2011 u 21:42

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić upozorio je večeras u sklopu rasprave o SDP-ovoj strategiji razvoja grada do 2020. da je na zagrebačkom tržištu veliki broj nekretnina koje se ne mogu prodati, što je rezultat višegodišnjeg ekspazionističkog urbanizma

Na okruglome stolu u Društvu arhitekata Zagreba predstavljen je dio strategije koji se odnosi na politiku prostornog razvoja, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Zagrebu.

Bernardić se zauzeo za kvalitetnu raspravu kojom bi se definirao potreban omjer površina namijenjenih razvoju modernih poslovnih cjelina, stambenih površina i površina za javne namjene. Ističući kako je urbanistička politika jedna od najvažnijih politika za grad Zagreb, predsjednik zagrebačkoga SDP-a rekao je da se Zagreb mora odlučiti i kojem će modelu stambene politike težiti.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i urbanizam Dinka Pavelić rekla je da je nepostojanje strategije upravljanja prostorom te prisvajanje gradskog teritorija među ključnim problemima u prostornom planiranju razvoja grada. Smatra kako 'postoji potpuni nedostatak vizije grada Zagreba i strategije za njezino ostvarenje, neuravnotežen i disfunkcionalan sustav nadležnih gradskih ustanova te nepotpuno i manjkavo promišljanje smještaja i razvoja pojedinih zahtjevnih programa' - i komercijalnih (trgovački centri) i javnih (sport, zdravstvo i sl.) sadržaja te stambenih (Sopnica-Jelkovec) sadržaja.

Pavelić je kao prioritetne projekte navela investicije u gradsku željeznicu, cjelovitu studiju i rekonstrukciju donjogradskih blokova s modelom parkiranja za stanare, aktivaciju gradskih lokacija gdje je grad Zagreb većinski vlasnik (Gredelj, Badel i sl.), donošenje stambene politike te vraćanje proizvodne funkcije u granice grada (tehnološko-znanstveni parkovi, inkubatori, Sveučilište).

Govoreći o važnosti energetske učinkovitosti, zauzela se za povećenje poticaja za ugradnju energetski učinkovitih tehnologija (solarni kolektori, izolacija objekata, fotonaponske ćelije i sl.) te za ulaganja u istraživanje, razvoj tehnologije i domaću proizvodnju kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.

Pavelić je rekla da sada 85 posto objekata ne odgovara tehničkim propisima koji se odnose na toplinsku izolaciju objekata, javna rasvjeta je neučinkovita i neekološka, nema mogućnosti plaćanja troškova prema stvarnoj potrošnji, a u proračunima jedinica lokalne samouprave nema stavki za područje energetske učinkovitosti.

Tijekom rasprave upozoreno je na potrebu dugoročne strategije razvoja Zagreba na temelju koje bi se trebali postaviti ciljevi s kojima bi se svi složili. Ocijenjeno je kako je 'administrativna podjela dovela do toga da se svatko zatvara unutar svog dijela općine ili grada, bez međusobne suradnje'.