VRIJEDI I ZA CIJEPLJENE

Potpuna zbrka s novim mjerama u Sloveniji: S prijateljem smijete u kafić na piće, no ne i u šetnju u prirodi!?

09.11.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Nova uredba slovenske vlade, čiji je cilj ograničavanje kontakata izvan kućanstva uslijed epidemije koronavirusa, otvorila je niz pitanja vezanih za njezinu praktičnu provedbu. Iz pojašnjenja koja je dala policija proizlazi da uz primjenu PCT uvjeta (cijepljeni, negativno testirani ili preboljeli) s prijateljem možete otići u kafić, no šetnja u prirodi, bez obzira na to jeste li cijepljeni ili ne - zabranjena je

Također, kako donosi slovenski N1, rođendan možete proslaviti kod kuće samo s članovima obitelji ili zajedničkog kućanstva (npr. cimerima), no ne i s prijateljima iz drugih kućanstava. Dakako, policija temeljem članka 20. Zakona o inspekcijskom nadzoru ne smije ući u prostor kućanstva bez odluke nadležnog suda.

'Okupljanje je dopušteno samo za članove uže obitelji ili članove zajedničkog kućanstva, a tijela nadzora će u svakom konkretnom postupku procjenjivati ​​je li to svrha prikupljanja ili ne', kažu iz slovenskog MUP-a te ističu da treba polaziti od svrhe uredbe, a to je ograničavanje kontakata koji nisu nužni.

S druge strane, želite li s osobom iz drugog kućanstva na piće ili ručak, jedina prepreka za to su ograničenja koja se tiču rada ugostiteljskih objekata. Na ulazu u restoran na vidljivom mjestu mora biti istaknut maksimalan broj prisutnih osoba u prostoriji, ali pravilnik za ugostiteljstvo ne navodi ograničenje broja osoba po četvornom metru. Ugostitelji moraju navesti dopušteni broj osoba u objektu na temelju uporabne dozvole i broja mjesta za sjedenje. Stolica može biti onoliko koliko ima gostiju jer je ugostiteljska djelatnost posluživanja hrane ili pića dopuštena samo u 'sjedećem načinu' između 5 i 22 sata. Gosti također moraju koristiti zaštitnu masku (dok ne sjede za stolom) i ispunjavati PCT uvjet.

Zanimljiva je situacija i s dječjim rođendanima: prema novoj uredbi, djeca se smiju igrati u igraonicama, no ne i slaviti jer su proslave zabranjene. Jelo i piće nije dopušteno služiti, osim ako objekt u kojemu se slavi rođendan ima registriranu ugostiteljsku djelatnost. U tom slučaju dozvoljeno je konzumiranje hrane u 'sjedećem načinu', a u svakom slučaju, djeca starija od šest godina moraju nositi maske dok ona starija od 12 moraju biti cijepljena, imati dokaz da su preboljeli bolest ili negativan test na koronavirus.

  • +5
Granični prijelazi između Hrvatske i Slovenije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Sloveniji su u protekla 24 sata potvrđena 1282 slučaja zaraze koronavirusom, uz 12 smrtnih slučajeva među oboljelima i visok udio pozitivnih testova od 43,3 posto.

U zemlji i dalje raste broj hospitaliziranih pa su u bolnicama trenutno 843 oboljela, od čega 186 na intenzivnim odjelima, dok je 12 pacijenata umrlo. Prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu za zadnji tjedan iznosi 2878, 14-dnevna incidencija 1737. Interes za cijepljenje posljednjih dana raste, ali uglavnom među starijima koji dolaze po treću dozu, pa je broj ukupne populacije koja je dobila potrebne doze cjepiva znatno manji od proklamiranih ciljeva i stagnira na 53,3 posto.