izbori

Potpredsjednica DIP-a: Najviše kandidatura pred kraj roka za predaju

09.06.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje je u utorak zaprimilo prvu kandidaturu za parlamentarne izbore, Vesna Fabijančić-Križanić procijenila je da će najviše kandidatura stići posljednjih dana roka za njihovu predaju

Poučeni dosadašnjim iskustvom s parlamentarnih izbora, vjerojatno će četiri posljednja dana stići najviše kandidatura, a najveća gužva očekuje se posljednjeg dana 16. lipnja, rekla je Fabijančić-Križanić u Hrvatskom saboru gdje se kandidature zaprimaju.

Iako se kandidature mogu predavati od 3. lipnja, do sada su predane samo dvije, a najavljene su još tri. Nakon što istekne rok za njihovu predaju, DIP će imati 48 sati za provjeriti prispjele kandidature i liste, a potom objaviti pravovaljane.

Danom objave zbirnih lista počinje službena izborna promidžba, podsjetila je potpredsjednica DIP-a. S obzirom da parlamentarne izbore 5. srpnja prate mjere zaštite od epidemije koronavirusa, to se odrazilo i na predaju listi DIP-u.

'Nešto su drugačiji uvjeti nego do sada, obvezna je najava, što ne podrazumijeva da, ukoliko netko dođe bez najave, neće moći predati kandidaturu. Moći će, ali onda će morati čekati dok se ne obave najavljene kandidature', rekla je Fabijančić-Križanić.

Nova pravila u skladu s epidemiološkim mjerama nalažu i da u predlagateljevoj pratnji može biti najviše deset osoba, te moraju 'ući u evidenciju' na ulazu u Hrvatski sabor, kako bi se, u slučaju pojave zaraze, mogli imati kontakti osoba.

Potpredsjednica DIP-a poziva sve izborne sudionike da pročitaju preporuke HZJZ koje su objavljene i na stranicama DIP-a.

Najavljuju i kako se preporuke za samu izbornu nedjelju, 5. srpnja, očekuju u tjednu koji joj prethodi. 'Negdje početkom tog tjedna ćemo izdati upute, smatramo da je svako drugo vrijeme preuranjeno jer se epidemiološke mjere mijenjaju gotovo iz dana u dan', naglasila je.

Ponovila je i da, osim Kanade, ovoga trenutka, ni jedna druga država nije najavila da se u njoj neće moći održati izbori za Hrvatski sabor, a oko 20. lipnja pouzdano će se znati države u kojima će se izbori provesti.