Osijek

Potpisani ugovori za povoljnije kreditiranje mladih poduzetnika i žena

16.07.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Ugovorima o provedbi programa kreditiranja pod nazivom 'Poduzetništvo mladih, žena i početnika' i 'Investiranje privatnog sektora', koji su u utorak potpisani u Osijeku, pojedinačni iznos kredita povećan je sa 700 tisuća kuna na dva milijuna, a dobna granica za mlade poduzetnike povećana je s 30 na 40 godina

Ugovore su potpisali član Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo i osječko-baranjski dožupan Petar Lagator.

Kako je objasnio Čuvalo, kreditini potencijal je tako sa 64 milijuna kuna povećan na 90 miliijuna.

Također, poduzetnice više ne moraju biti većinske vlasnice, dovoljno je da obnašaju neku od bitnih upravljačkih dužnosti u tvrtki, rekao je Čuvalo. Dodao je kako su za tvrtke koje već posluju na tržištu smanjene kamatne stope pa za izvoznike vezane za poljoprivredu i ribarstvo, prerađivačku industriju i računalno programiranje, kamate koje iznose 1,5 posto mogu biti dodatno smanjene ako poduzetnik zadovoljava neke od dodatnih kriterija, poput zapošljavanja barem jedne mlade osobe.

U posljednjih sedam i pol godina HBOR je omogućio financijsku potporu za više od tisuću projekata u Osječko-baranjskoj županiji, vrijednih više od tri milijarde kuna, i ovo je primjer suradnje kakvu želimo imati i s drugim županijama, poručio je Čuvalo.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović objasnila je kako će za program 'Poduzetništvo mladih, žena i početnika' kamata, uz sufinanciranje županije, u konačnici biti nula posto, a u programu 'Investiranje privatnog sektora' županija će subvencionirati kamate s dva posto pa će za krajnjeg korisnika one biti vrlo niske, do 0,8 posto.

Najavila je kako uskoro slijedi potpisivanje ugovora s poslovnim bankama kako poduzetnici ne bi morali odlaziti u HBOR, nego će kredit moći realizirati u svojoj poslovnoj banci.