PAKLENI PODVIG

Otkrivamo kako su mladi Samoborci upali u unosan biznis videoigara

08.08.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Dobra vijest je dobra pa makar došla iz pakla, a Hrvatska je ovih dana baš s tog mjesta dobila poticaj. Štoviše, na listi smo uspješnih izvoznika Luciferova kraljevstva iliti džehennema, kako vam drago. Nije riječ o politici, još manje o šali, nego o pravoj gospodarskoj vijesti iz jednog od najbrže rastućih svjetskih biznisa – industriji videoigara iliti gaming industriji

Vijest o eksportu pakla dolazi iz Samobora; mlada i ambiciozna ekipa samoborskog Pine Studia od kraja srpnja zasjela je na Steamu, najvećoj svjetskoj platformi za PC igre, i sa svojom paklenom igrom kupi samo dobre komentare. Puno ime igrice je SEUM: Speedrunners from Hell, a priča joj ide ovako: sjedi tip koji se zove Marty u svom domu i pije pivo. Kad ono, netko mu hitne ploču pod vrata, on je pusti i – dozove vraga. Kao što je općepoznato, Nečastivi voli sve što vole mladi pa tako i pivo i stoga odsječe Martyju ruku te mu ukrade pivo. Nokako smo u video igri, a ne u recimo Goetheovu 'Faustu', Marty mu ne ostane dužan – u pivobrani odsječe i on vragu ruku, a kako mu je ovaj pobjegao, nema Martyju druge nego da s vražjom šapom krene u pakao – po pivo. Tako igra počinje, a kako se prolazi kroz sve levele i na kraju spasi duša, pardon pivo, morate iskusiti sami.

Idustrija u kojoj se vrti velika zarada

Mene je više od klikanja s vražjom šapom zanimala priča o Pine Studiju i dečkima koji se bave industrijom, smišljanjem i proizvodnjom videoigara, poslom koji, prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu, raste 50 posto godišnje, a uprihođuje oko 50 milijuna kuna. Priča se da se u domaćem gaming biznisu vrti više od 400 developera, dizajnera, testera... Boris Barbir, 3D artist i suosnivač Pine Studija, jedan je od njih,  a sa svojom ekipom izradom igara bavi se više od četiri godine. Tim uz Borisa broji 6 stalnih članova - Tomislav Podhraški, Vjekoslav Krajačić, Vladimir Koščica, Goran Pavlovski, Jurica Adamek - i nekoliko povremenih suradnika.

'Okupili smo se odmah nakon fakulteta, pokrenuli smo obrt, nakon toga i firmu i krenuli smo se baviti isključivo izradom videoigara. Naš prvi projekt bio je malo prevelik zalogaj za tad mlad tim i 'Perishing Sun' nikad nije ugledao svjetlo dana. Nakon toga glavni fokus nam je postalo tržište mobilnih igara, gdje smo do sada napravili preko 30 point and click avantura. U Hrvatskoj je, nažalost, teško preživjeti od bilo kojeg posla, pa tako i od razvoja igara, ali eto, mi uspijevamo', kaže Boris, a onda se spušta u pakao, točnije u PC igru 'SEUM: Speedrunners from Hell', s kojom se ekipa poduzetnih urbanih momaka uhvatila u koštac prošle godine. No da bi se shvatio njihov uspjeh, valja za novinara laika i iste takve čitatelje reći ponešto o platformi na kojoj se njihova igra pojavila.

Igrice podjednako vole muškarci i žene

'Steam je najveća svjetska platforma za prodaju PC igara. Dosad broji preko 6.000 naslova, 125 milijuna aktivnih računa, a svakodnevno više od 11 milijuna ljudi igra igre putem Steama. Proces pojavljivanja na Steamu je puno lakši nego prije par godina, ali je još uvijek dosta dug i ponekad kompliciran. Danas je postalo gotovo nemoguće prodati PC igru ako ista nije na Steamu, tako da je iznimno važno doći na tu platformu', kaže Boris a na moje pitanje – a tko su igrači, dodaje: 'U svijetu nema tko ne igra. Najviše muškarci oko 35 godina, ali podjednako i žene. U Hrvatskoj je struktura sigurno drugačija, ali i mi se približavamo, polako ali sigurno.' 



Je li teško raditi igre iz Hrvatske, pitam i ostajem ugodno iznenađen.


'Zbog današnjih alata i mogućnosti koje pruža internet, postalo je potpuno svejedno radite li igru iz Londona ili iz Samobora, dok god je brzina interneta dobra. Sigurno utječe i činjenica da industrija igara nije bila zahvaćena krizom i jedna je od brzo rastućih industrija. Često se može čuti podatak da je prošlih godina prestigla filmsku i glazbenu industriju. U Hrvatskoj također ta industrija raste i sve više manjih timova se okuplja i izrađuje igre. Danas se javlja novi problem, a to je kako prodati igru pored toliko naslova koji izlaze svakodnevno', kaže Boris. Sudeći po Seumu, Samoborci znaju u čemu je štos – pucaju na mahere.

'Seum kao igra traži od igrača veliku brzinu i preciznost te ciljamo na 'hardcore' igrače'', ističe Boris pa dodaje: 'To je naša prva PC (MAC i Linux) igra i jedna je od rijetkih u svom žanru. Priča o Martyju pokazuje da SEUM ne shvaća sebe preozbiljno i to pokušavamo naglasiti humorom u igri. Gameplay igre se sastoji od trčanja i skakanja po platformama, korištenja moći (teleportacija i letenje...) ali ima i elemente puzzle platformera. Osim što morate završiti level, morate to učini i u zadanom vremenu. Svako vrijeme prolaska se bilježi i rangira i tu dolazi do izražaja kompetitivni dio igre, gdje se igrači bore za svaku milisekundu da bi bili brži od drugih', objašnjava mi i dodaje kako su jako ponosni i na originalnu glazbu u igri koju potpisuje domaći autor Ivan Špeljak - Jitz iz benda Undercode, koji se u tom žanru već udomaćio jer je radio na glazbi za popularnu hrvatsku igru

Serious Sam.

Poznati youtuber isprobao je SEUM

Pozitivne recenzije

'Dosad su reakcije dosta dobre te je 97 posto igrača igru ocijenilo pozitivno, što nas posebno veseli. Par velikih youtubera je snimilo gameplay SEUM-a i do sad ima preko 7M pogleda na YouTubeu. SEUM je moguće kupiti na Steamu od prošlog tjedna', dovikuje Boris iz tko zna kojeg već levela.

Koji sat kasnije, da ga provjerim, gledam malo recenzije pa umjesto mojih dojmova, evo jednog iz ženske duše: 'Velika igra. Igrala sam je prošle noći i provela nekoliko sati, ne mogu dočekati da joj se vratim i nastavim. Zarazna je, a grafika i zvukovi perfektno odgovaraju atmosferi igre', zapisala je Kristina.

A sad kad sve znate, kao što bi rekao Dante: 'Napustite svaku nadu', zaigrajte i uživajte! Kad je već vrag došao po svoje.

SaveSave