Potpisan ugovor o modernizaciji i obnovi pruge Vinkovci-Vukovar

20.12.2019 u 14:14

Bionic
Reading

U Vukovaru je u petak potpisan ugovor o izvođenju radova između HŽ-a i španjolske tvrtke Comsa, vrijedan 376 milijuna kuna, kojim bi se u roku od dvije godine trebala nadograditi i modernizirati pruga Vinkovci - Vukovar u duljini od 18,7 kilometara

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako je cilj projekta povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, kao i bolja povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko - srijemske županije s glavnim prometnim koridorima.

'Za ovaj projekt osigurana su bespovratna sredstva europskih fondova u iznosu od 85 posto i to još prije više od godinu dana. To je dio velikog investicijskog ciklusa koji smo pokrenuli, posebice ulaganja u željeznicu', kazao je Butković najavivši kako će se 27 prosinca potpisati ugovor o bespovratnim sredstvima za dionica Hrvatski Leskovac-Karlovac, vrijednosti 310 milijuna eura.

'Ono što nam ostaje je priprema projektno-planske dokumentacije na bivšem X. koridoru, od Vinkovaca prema Zagrebu gdje su pojedine dionice obnovljene, ali HŽ Infrastruktura nastavlja s provedbom toga projekta', naveo je Butković.

Rekao je kako se u obnovu željezničkog sustava trenutačno ulaže oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. ulaganja bi trebala dosegnuti 3,5 milijarde eura.

Riječ je, dodao je, uglavnom o ulaganjima na bivšem X. koridoru Zagreb-Vinkovci te mediteranskom koridoru od Rijeke prema Budimpešti.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić kaže da će se modernizacijom pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja prepoloviti.

'Dobit ćemo brže i jeftinije prometovanje tom dionicom, sigurniji promet, a povećat ćemo i kapacitet Luke Vukovar', naveo je Kršić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako će modernizacija pruge Vinkovci-Vukovar značiti puno za Vukovar, posebice Luku i njezino poslovanje.

Zadovoljstvo je iskazao i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić rekavši kako Vinkovčani s nestrpljenjem očekuju da se na prugu Vinkovci-Zagreb vrate nekadašnje brzine vlakova kojima se prije Domovinskom rata od Vinkovaca do Zagreba stizalo za dva i pol sata. Danas putovanje između ta dva grada traje nešto manje od četiri sata.