RH, BIH, SRBIJA I SLOVENIJA

Potpisan protokol o sprječavanju onečišćenja Save

01.06.2009 u 18:02

Bionic
Reading

Predstavnici država potpisnica okvirnog sporazuma o porječju rijeke Save u ponedjeljak su u Beogradu potpisali protokol o sprječavanju onečišćenja voda uslijed plovidbe

BEOGRAD - Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije okupljeni na drugom sastanku država članica okvirnog sporazuma o porječju rijeke Save.

Svrha dokumenta jest sprječavanje, nadzor i smanjenje onečišćenja koje uzrokuju plovila, uspostava tehničkih zahtjeva za opremu lučkih objekata, informiranje, izrada mjera za reagiranje u slučaju izlijevanja opasnih tvari te praćenje kakvoće voda.

Protokol je u ime Republike Hrvatske potpisao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Branko Bačić. U ime Srbije dokument je potpisao srbijanski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, u ime Bosne i Hercegovine pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Veselin Poljašević, a u ime Slovenije glavni tajnik slovenskog ministarstva prometa Janez Požar.

Bačić, koji je i predsjedatelj Međunarodnog povjerenstva za porječje rijeke Save, kazao je da se protokolom bliže definiraju odnos i obveze država članica u porječju po pojedinim djelatnostima.

Protokol je, po Bačićevim riječima, utvrđen na razini država članica povjerenstva koje su ga u potpunosti uskladile i prihvatile.

"Također smo donijeli i utvrdili zajedničku deklaraciju, kojom smo naznačili s jedne strane naš odnos prema radu savskog povjerenstva, a s druge strane ukazali na promišljanja država članica povjerenstva kamo i u kom smjeru bi u idućem razdoblju trebale ići aktivnosti tajništva i povjerenstva", rekao je Bačić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka.

Bačić je istaknuo da je uspješna ona politika prema rijeci Savi koja potiče gospodarski razvoj država u njezinu porječju, ali da taj razvoj gospodarstva mora biti u cijelosti usklađen s visokim mjerama zaštite okoliša.

"Ako u tome pronađemo ravnotežu između razvitka, gospodarskog rasta, povećanja prometa na rijeci Savi kao najjeftinijeg i ekološki najprihvatljivijeg prometa, i zaštite okoliša i očuvanja voda u porječju rijeke Save, onda možemo reći i da smo ispunili osnovne razloge zbog kojih je potpisan okvirni sporazum", dodao je Bačić.

Srbijanski ministar Saša Dragin pred novinarima je istaknuo kako je veoma važno "da gospodarimo rijekama na održivi način", odnosno da korištenje riječnih tokova bude organizirano tako da to nipošto ne utječa na kakvoću voda koje, kako je rekao, treba zaštititi od štetnog djelovanja gospodarstva, transporta i drugih štetnih čimbenika.

Drugom sastanku država potpisnica okvirnog sporazuma o porječju Save nazočila je i potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič.

Okvirni sporazum o porječju rijeke Save potpisan je 2002., a stupio je na snagu 2004. s ciljem prekogranične suradnje država stranaka radi osiguranja održivog razvoja regije u porječju rijeke Save.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog režima plovidbe rijekom Savom i njezinim plovnim pritokama, uspostavu održivog upravljanja vodama i poduzimanja mjera za sprječavanje ili ograničavanje opasnosti, kao i za smanjivanje i uklanjanje štetnih posljedica nastalih uslijed poplava, leda, suša i slučajeva ispuštanja opasnih tvari u vode.

Prvi sastanak država potpisnica okvirnog sporazuma održan je 1. lipnja 2007. u Zagrebu a sijedeći bi trebao biti 2011. u Sloveniji.