ODVJETNIK OBITELJI ĐUREKOVIĆ

'Potez Vrhovnog suda je velik korak za ljudska prava'

07.03.2014 u 22:16

Bionic
Reading

Odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović večeras 'velikim korakom za ljudska prava' ocijenio to što je Vrhovni sud prihvatio njihovu žalbu i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je odbio Njemačkoj izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, te je predmet vratio na prvostupanjsko odlučivanje

O Mustačevoj sudbini tako će ponovno odlučivati sud u Velikoj Gorici, ali s izmijenjenim sudskim vijećem.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, odvjetnik Pavlović je rekao kako mu je u ovom trenutku teško reći kada bi moglo početi novo suđenje, jer još nije primio odluku Vrhovnoga suda kojom je 'sve vraćeno na početak'.

No, dodao je, s obzirom da se radi o hitnom postupku, može se pretpostaviti da će to biti do kraja slijedećeg tjedna ili početkom onog idućeg.

Upitan osjeća li se u ovom slučaju kao pobjednik, jer cijeli slučaj Mustač kreće ispočetka, Pavlović je odgovorio da je tu 'teško govoriti u kategorijama pobjednika i ne pobjednika', ali da to definitivno jest veliki korak za ljudska prava.

'To definitivno jest veliki korak općenito za ljudska prava, a posebno za prava žrtava u ovakvim postupcima, u slučajevima kad Županijsko državno odvjetništvo i Državno odvjetništvo općenito ne obavlja posao tako da štiti prava žrtve kako bi trebalo štititi', rekao je Pavlović.

Zdravka Mustača, bivšeg jugoslavenskog obavještajca Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. kraj Muenchena, dok je njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković već izručen Njemačkoj krajem siječnja. Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odobrio zagrebački Županijski sud, što je kasnije potvrdio i Vrhovni sud, velikogorički sud odbio je zbog zastare izručiti Mustača.

Odvjetnici Đurekovićeve obitelji podnijeli su 20. siječnja Vrhovnom sudu žalbu na tu odluku koji je kao nedopuštenu odbacio raniju žalbu obitelji na odluku da se odbije izručenje Mustača.