vruća tema

Potencijalni nasljednik Angele Merkel na čelu CDU-a izbjegao odgovor na pitanje o sankcijama Rusiji zbog Navaljnog

05.09.2020 u 22:41

Bionic
Reading

Visoki član njemačkih konzervativaca nije u subotu želio reći treba li CDU preispitati odluku o izgradnji plinovoda Sjevernog toga 2 u znak prosvjeda zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Navaljni je prebačen u Njemačku nakon što se razbolio. Njemačka vlada tvrdi da je otrovan bojnim otrovom sličnim onom kojim je otrovan bivši ruski špijun u Engleskoj. Moskva odgovara da nije vidjela nikakve dokaze za to.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je za Bild am Sonntag da će, ako Moskva ne bude surađivala kako bi se razjasnile okolnosti tog slučaja, to povećati sumnje da je ruska vlada upletena.

Afera je potaknula nekoliko vodećih njemačkih konzervativaca da zatraže od Merkel da suspendira projekt Sjeverni tok 2, koji je pri kraju. Merkel je poručila da se plinovod ne bi trebalo povezivati s trovanjem Navaljnog.

Na pitanje znači li taj slučaj da bi vlada trebala preispitati plinovod, Armin Laschet, guverner najnapučenije njemačke države, Sjeverne Rajne-Vestfalije, i vodeći kandidat za nasljednika kancelarke Merkel, rekao je da bi Njemačka trebala tražiti zajednički odgovor s europskim partnerima.

„Trebamo europski odgovor, a ne ići sami, koji će omogućiti Europi da jasno izrazi svoje stajalište Rusiji”, rekao je. „Bit će dobro ako postignemo zajedničko rješenje koje će biti što je kohezivnije moguće”.

Sjeverni tok 2, koji grade Gazprom i zapadni partneri, završen je više od 90 posto i trebao bi proraditi početkom 2021. Projekt je podijelio EU jer neke članice smatraju da povećava ovisnost o Rusiji.

  • +10
Aleksej Navaljni u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia