ZBOG BJELOKOSTI

Potamanili cijelu obitelj slonova

08.01.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Kenijski Wildlife Service objavio je rat skupini zvjerokradica osumnjičenih za masakr 11-člane obitelji slonova. Životinje su ustrijeljene i osakaćene u subotu, a masakr proglašen je najgorim slučajem masovnog ubojstva slonova zbog bjelokosti u povijesti Kenije

U nastojanju da se odupre rastućoj potražnji za bjelokosti u Aziji, prvenstveno Kini, Kenija odnedavno oštrije kažnjava zvjerokradice.

Hong Kong: Zapljena bjelokosti iz Kenije

Zvjerokradice u toj zemlji svake godine ubiju prosječno stotinu slonova.

Unatoč dugoj zabrani međunarodne trgovine bjelokošću, kljove slonova često se krijumčare u Aziju, gdje se od njih izrađuju različiti ornamenti, dok se rogovi nosoroga koriste u tradicionalnoj medicini.

Subotnji masakr dogodio se u Tsavu, najvećem i najstarijem nacionalnom parku Kenije, u kojemu obitava oko 13.000 slonova.

'To pokazuje koliko daleko su kriminalni karteli spremni otići da bi se domogli bjelokosti. Uistinu tragično', rekao je Paul Udo, glasnogovornik organizacije Kenya Wildlife Service.

Udo je dodao da skupinu koja je počinila masakr čini desetak ljudi, za kojima su rendžeri krenuli u potjeru kopnom i zrakom.

Organizacija je priopćila da su svi osakaćeni slonovi imali rane od metaka.

Kenijska vlada zabranila je trgovinu bjelokošću 1989. godine. Stopa ubojstava slonova otada je smanjena, ali je posljednjih nekoliko godina ta praksa opet u trendu među kriminalcima.