MINISTAR PRAVOSUĐA

Postoji više načina da se Sanadera izruči Hrvatskoj

22.12.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Dođe li u Austriji do podizanja optužnice, to će utjecati na izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj, kazao je resorni ministar Dražen Bošnjaković, ali detalje oko te situacije nije bio voljan podijeliti s novinarima na konferenciji za medije, pravdajući se da bi to bila sfera kalkulacija

'Dođe li do podizanja optužnice, to će utjecati na Sanaderovo izručenje Hrvatskoj, ali vidjet ćemo koliko će trajati postupci. Imamo i druge institute suradnje u tom slučaju u okviru međunarodne pravne pomoći, bilateralnih ugovora, ali i instituta europskog uhidbenog naloga koji propisuje skraćenu proceduru izručenja. Međutim, ministarstva pravosuđa Hrvatske i Austrije nemaju podataka da je formalno-pravno podignuta ikakva optužnica niti da je pokrenuta ikakva istraga u slučaju Sanader,' kazao je Bošnjaković

Istaknuo je da Hrvatska očekuje ročište 27. prosinca i očitovanje o izručenju, odnosno želi li Sanader biti izručen Hrvatskoj ili ne. Ministar nije htio odgovoriti na pitanje postoji li mogućnost da hrvatsko pravosuđe preuzme eventualni kazneni postupak protiv Sanadera za kaznena djela u Austriji ili nekoj drugoj stranoj zemlji kazavši da 'ne bi previše kalkulirao o tome što bi bilo kad bi bilo'.

Na novinarsko pitanje jesu li europske kolege ikako komentirale Sanaderovo uhićenje ili njegove (Sanaderove) tvrdnje da je u Hrvatskoj izložen političkom progonu, Bošnjaković je ustvrdio da nisu te da 'Hrvatsku više nitko ne percipira kao zemlju u kojoj su moguće takve stvari'.

NIŽE CIJENE KOPIRANJA U USKOKU, VIŠE CIJENE PRAVOSUDNOG ISPITA

Ipak, Sanaderu, ali i ostalim osumnjičenicima USKOK-a koji se muče plaćanjem obrane nakon što im je blokirana imovina, ubuduće bi bar jedna stvarčica mogla manje tištati novčanike. Ministarstvo, naime, sprema korekcije poslovnika kojima će kopiranje u USKOK-u uskoro koštati manje od tri kune po stranici. O kolikom će olakšanju biti riječ, nije kazao, ali o skupoći dovoljno govori podatak da je Damir Polančec svojedobno samo za dio spisa u predmetu Podravka iskeširao 60.000 kuna jer se USKOK-ovi spisi zbog tajnosti istraga ne smiju nositi izvan USKOK-ovih prostorija.

No, s druge strane, poslovnikom će biti povećana cijena pravosudnog ispita, najavio je također Bošnjaković, premda ni u tom slučaju nije kazao kolika će biti nova cijena. 'Vozački ispit plaća se u protuvrijednosti od tisuću eura, a pravosudni stoji tek nešto više od tisuću kuna', kazao je Bošnjaković, dodavši da se cijena pravosudnog ispita nije mijenjala godinama.

NOVI RAVNATELJI UPRAVA U MINISTARSTVU PRAVOSUĐA

Novinarima su se predstavili novoimenovani tajnik ministarstva Tihomir Kralj te ravnatelji Uprave za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima Saša Rajić, Uprave za organizaciju pravosuđa Zlatko Kamarić, Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Vanja Bilić te Uprave za kazneno pravo Ivan Crnčec. Svi oni izabrani su na javnim natječajima, a suglasni su i u zaključku da se raduju izazovima koji su pred njima.

MINISTRU NEPOZNANICA KOLIKO IMA ZAMRZNUTE IMOVINE

'Godina iza nas bila je sadržajna, obavljeno je dosta posla, a najvažnije je da je otvoreno Poglavlje 23, krenula je primjena novog Zakona o kaznenom postupku u dijelu koji se tiče USKOK-ove nadležnosti, što je u mnogome pridonijelo borbi protiv korupcije, zajedno sa zakonom o oduzimanju protuzakonito stečene imovine', istaknuo je Bošnjaković. No i tu su novinari ostali bez podatka o vrijednosti dosad oduzete ili blokirane imovine jer je ministar kazao da 'to stvarno ne zna i ne može ovaj tren izvući taj podatak iz rukava'.

ŠTO U 2011. ČEKA HRVATSKO PRAVOSUĐE?

Bošnjaković optimistično očekuje da će iduće godine biti zatvoreno Poglavlje 23, rekavši da 'stvari stoje stvarno dobro', pri čemu je istaknuo da su 'već dobili dobre ocjene Europske komisije u izvješću o napretku Hrvatske u procesu pristupanja EU-u, a isto očekuje i u novom izvješću u veljači'.

Naglasio je da Hrvatsku 'početkom 2011. čeka i konstituiranje Državnoodvjetničkog te Državnosudbenog vijeća, kao i početak Državne škole za pravosudne dužnosnike, smanjenje pravosudnih zaostataka, početak potpune primjene novog ZKP-a te promjene Kaznenog zakona oko čijeg će prijedloga uskoro uslijediti i javne rasprave'.

Početkom iduće godine ministarstvo će pripremiti i sve uvjete za učinkovit novi ovršni postupak koji će voditi javni ovršitelji, a na snagu stupa i racionalizirana mreža županijskih i trgovačkih sudova te sjedišta državnih odvjetništava.