SIGURNOSNA SITUACIJA

Postoji li opasnost od terorizma za Hrvatsku? Evo što kaže SOA

20.10.2023 u 16:52

Bionic
Reading

S obzirom na sukobe na Bliskom istoku, suspenziju Schengena zbog straha od terorističkih prijetnji, povećanog broja ilegalnih migranata, ali i nemire u regiji, SOA je za Dnevnik Nove TV ocijenila sigurnosnu situaciju u regiji

Italija, Francuska, Slovenija i Austrija podigle su stupanj ugroženosti od terorizma, a SOA napominje kako kontinuirano sagledava i procjenjuje sigurnosnu situaciju u nacionalnom, regionalnom i globalnom okruženju.

"U tom smislu, a u kontekstu pogoršanja aktualne sigurnosne situacije (rat u Ukrajini, oružani incident na Kosovu, pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku, rast ilegalnih migracija, nedavni teroristički napadi u zapadnoj Europi i dr.) i njezinim mogućim posljedicama po europsku sigurnost, poduzimamo odgovarajuće preventivne mjere u skladu s našim ovlastima i smjernicama državnog vrha", priopćila je SOA za Dnevnik Nove TV.

Pri tome surađuju s policijom i drugim nadležnim državnim tijelima i međunarodnim partnerima. Konkretna sigurnosno-obavještajna postupanja ne mogu iznositi.

"O svim svojim saznanjima SOA redovito izvješćuje Predsjednika Republike, predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog sabora i druge zakonom propisane korisnike.

Trenutačno nema pokazatelja izravne terorističke prijetnje za Republiku Hrvatsku, ali se, kao i za sve ostale europske države, ne može isključiti mogućnost da (samo)radikalizirani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci), inspirirani terorističkom propagandom, pokušaju izvršiti teroristički napad", naveli su u odgovoru za Dnevnik Nove TV.