DIJELIMO ULAZNICE

Postoje ljubavi na prvi pogled, a jedna od njih je flamenco!

18.06.2015 u 14:17

Bionic
Reading

Nikako ne propustite dva odlična festivala - Flamenco Festival u Zagrebu i IKS festival u Splitu. Za oba dijelimo ulaznice! Uživajte u vrhunskom audio i vizualnom spektaklu!


Već vam neko vrijeme pripremam post o predivnoj Andaluziji i nikako da ga dovršim. No međutim, inspirirana Flamenco festivalom koji počinje večeras u Zagrebu, a vjerujem da znate da je flamenco nastao upravo u španjolskoj Andaluziji, odlučila sam vam napisati doslovce crticu pošto za više trenutačno nemam vremena jer me Judin Pazaar zaokupio cijelu (nadam se da dolazite!).

U Andaluziji sam živjela kao mala (al' o tome opširnije nekom drugom prilikom) i uvijek joj se iznova vraćam. Teško je opisati najjužniju i najveću španjolsku regiju koja obara svojim prirodnim ljepotama, predivnim gradovima i vrhunskom gastonomskom ponudom, ali iznad svega strašću za životom koja se najviše ogleda u flamencu, umjetnošću koja je apsolutno jedinstvena i bez obzira kojem stilskom izričaju pripadali, ostavlja bez tekst. Naime, jedna od glavnih karekteristika flamenca je povezanost s publikom, a svojom snagom pronalazi sljedbenike i izvan Španjolske.



Flamenco je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante) i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često složenim radom ruku i nogu (baile).
Međutim, i u samom Sacromontu u Granadi, odnosno u špiljama španjolskih Roma (gitanos) u kojima je nastajao flamenco, teško je pronaći onaj pravi, koji nije, pojavom turizma, iskomercijaliziran. Ja sam imala sreću pa sam, baš u Sacromontu, slučajno nabasala na Enriquea, mladog gitaristu koji svira flamenco i koji je rođen u porodici gitanosa. Sjedili smo zajedno s njegovom bakom koja je kao mlada Romkinja, plesala flamenco marokanskom princu na dvoru (možda je lagao, ali dobro zvuči).


Flamenco festival u Zagrebu je prava umjetnička poslastica koja u hrvatski glavni grad dovodi dašak autohtone Španjolske, a središnja tema bit će odavanje počasti prerano preminulome Paco de Lucíji, najboljem flamenco gitaristu svih vremena, geniju koji je proširio duh flamenca po cijelome svijetu.

Kroz četiri dana festivala i opsežnim programom ponovno se sastaju renomirani flamenco umjetnici regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina), uz pojačanje umjetnika iz Austrije, te jednim od velikih imena flamenco scene u Španjolskoj, gitaristom Albertom Lópezom.

Ovogodišnji program je dopunjen radionicama za najmanje, te majstorskim tečajevima i predavanjima o flamenco gitari. Većina programa i aktivnosti je besplatna, a plaća se ulaz isključivo za nastupe zvijezda iz Španjolske. Detaljan program potražite na web stranici Flamenco Festival Zagreb, a na ModaKomoda instagramu potražite objavu za završnu večer u Gavelli za koju dijelimo ulaznice. Ostale predstave i radionice su gratis!


Dugogodišnja suradnica festivala Saška ŠašićLa Sali prije nekoliko dana oduševila je publiku na odličnom IKS festivalu u Splitu sa svojom predstavom Flamencoraneo. Tako dok flamenco seli iz Splita u Zagreb, internacionalni festival suvremenog kazališta IKS u Splitu još danas i sutra donosi dvije odlične predstave koje obavezno obiđite. Predstava Prison of decision progovara o kompromisu između dvoje ljudi koji se podržavaju i vole, a Troia’s Discount revidira devetu knjigu Vergilijeve Eneide i progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji u kompleksnoj mreži prikrivenih normativa.