uskoro u pogunu

Postignut dogovor Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina o žičari

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 21.06.2019 18:27
  • Objavljeno 21.06.2019 u 18:27
Žičara Dubrovnik

Žičara Dubrovnik

Izvor: Cropix / Autor: Sinisa Sunara / Cropix

Grad Dubrovnik i tvrtka Excelsa nekretnine, vlasnik žičare od grada do brda Srđ, postigli su sporazum kojim će ta tvrtka platiti ukupno 46 milijuna kuna duga dosadašnjeg devetogodišnjeg poslovanja, od čega će 26 milijuna kuna pripasti Gradu Dubrovniku, a ostatak Republici Hrvatskoj i Carinskoj upravi

Uz to, Grad Dubrovnik bi kroz koncesijski ugovor idućih 50 godina od prihoda žičare trebao dobivati 10 milijuna kuna godišnje, istaknuo je u petak dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Rekao je kako je sporazumom razriješen devetogodišnji gordijski čvor odnosa između Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina.

"Vjerujem da će ići u boljem smjeru od iduće sjednice Gradskog vijeća, jer sam vijećnicima danas uputio materijal kojim je sporazumom određeno plaćanje dugova iz prošlosti i budući odnos. Gradsko vijeće je već u tri prilike usvojilo odluku o 15 posto godišnjeg prihoda, što je bio jedini realni prijedlog nakon brojnih vještačenja“, izjavio je Franković.

Podsjetio je kako nisu svi blagonaklono gledali na zatvaranje žičare, ali je uvjeren da je to doprinijelo da se spor u konačnici riješi. Bili su, zaključio je u pravu kad su tužili tvrtku za dug.

Početak rada žičare moguć već od 1. srpnja

Očekuje da će naplatom duga s kamatama, a riječ je o velikom novcu, poboljšati infrastrukturu grada. Uz to, dogovorom je otvoren put za rješavanje drugih otvorenih pitanja s Excelsa nekretninama“, rekao je Franković.

Gradonačelnik vjeruje kako žičara može početi s radom već od 1. srpnja, ukoliko dubrovački gradski vijećnici usvoje njegov prijedlog sporazuma.

"Dug treba platiti odmah. Žičara neće moći početi raditi dok se dug ne plati. U trenutku potpisa koncesije ne smije biti nikakvog duga niti spora Excelsa nekretnina protiv Grada Dubrovnika ili Carinske uprave“, zaključio je Franković.

Žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina, tvrtke u sastavu Grupacije Lukšić, bez koncesije je poslovala od 2011. godine. Nakon višegodišnjih pokušaja dogovora, krajem travnja 2019. godine Carinska uprava zatvorila je žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika.

Iz Excelsa nekretnina taj su potez nazvali "gubitkom za sve", a gradonačelnik Franković "dokazom djelovanja pravne države". Zatvaranje žičare na koncu je ubrzalo postupak dogovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!