KADA SPLITSKA BOLNICA DOSEGNE KAPACITET

Postignut dogovor: Dio bolesnika od covida smjestit će se u Kninu

30.10.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Nakon što splitska bolnica popuni svoj kapacitet predviđen za bolesnike od covida - a trenutno je zauzeto 70 od ukupno 148 ležaja - bolesnici koji nemaju najtežu kliničku sliku i nije im potreban respirator bit će upućeni u druge zdravstvene ustanove, prije svega u Opću veteransku bolnicu 'Hrvatski ponos' u Kninu - dogovoreno je na koordinacijskom sastanku u Splitu

'Bolnica u Kninu treba služiti svojim pacijentima, ali slobodni kapacitet može poslužiti zbrinjavanju bolesnika od covida-19, kako bismo sustav u KBC-u Split održali potpuno funkcionalnim', objasnio je ravnatelj splitske bolnice i koordinator za zbrinjavanje bolesnika od covida-19 Julije Meštrović.

Osim s ravnateljicom kninske bolnice i predstavnicima zdravstvenih ustanova iz Šibensko-kninske županije, koji su bili prisutni na sastanku, Meštrović je prethodno komunicirao i s kolegama iz bolnica u Dubrovniku i Zadru.

'Broj zaraženih se povećava i moramo biti spremni za sve scenarije, zbrinuti sve kojima je to potrebno, a u isto vrijeme pružiti zdravstvenu uslugu i drugim pacijentima. Upravo zbog toga moramo racionalno koristiti naše kapacitete', kazao je Meštrović.

'U svim ustanovama, pa tako i u Kninu, postoji problem nedostatka kadra. Dogovorili smo se da ćemo sudjelovati i pomoći', dodao je.

Cilj ovakvog dogovora zapravo je izbjeći ponovnu prenamjenu bolničkog objekta na splitskim Križinama u respiratorni centar, jer to bi značilo da se i na Firulama mogu zbrinuti tek životno ugroženi pacijenti i posebne skupine poput onkoloških bolesnika.

  • +15
KBC Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Križine su uvijek opcija ako ne budemo mogli drugačije', rekao je Meštrović i stanje proglasio vrlo ozbiljnim. I dalje se, kaže, očekuje povećan broj zaraženih i veća potreba za hospitalizacijom, a onda i respiratorima.

Splitskoj bolnici javilo se pet umirovljenih liječnika spremnih pomoći, tu su i studenti, a Splitsko-dalmatinska županija financirat će angažiranje nezaposlenih njegovateljica.

Načelnik Kriznog stožera u ovoj županiji Luka Brčić kazao je da se mora reagirati preventivno i biti nekoliko koraka ispred virusa, kako bi se spriječilo najgore scenarije i očuvao sustav KBC-a Split, jedinog takvog centra u Dalmaciji, kojemu gravitira preko milijun ljudi.

'Tema sastanka bila je organizacija zdravstvenih službi, a motiv čuvanje zdravstvenog i bolničkog sustava. Situacija u KBC-u Split trenutno nije alarmantna, ali nitko ne može garantirati što će se dogoditi za pet dana jer brojke evidentno rastu', rekao je Brčić.

Objasnio je da će se najprije iscrpiti sve mogućnosti smještaja bolesnika u zdravstvenim ustanovama i u Splitsko-dalmatinskoj i u drugim dalmatinskim županijama, idući korak bilo bi vraćanje Križina u status respiracijskog centra, a aktiviranje Spaladium arene zasad nije opcija.

Brčić je upitan i za ovotjedno okupljanje više tisuća ljudi na proslavi rođendana Torcide, gdje se nisu poštivale epidemiološke mjere. Kazao je da njegov stožer nema oblasti kažnjavanja, dok bilo koji skup suprotan propisima ne može podržati.

  • +9
Torcidina večernja bakljada na splitskoj Pjaci Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL