HVALEVRIJEDAN OSJEČKI PROJEKT

Postanite i vi lovac na ambroziju!

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 21.06.2012 09:44
  • Objavljeno 21.06.2012 u 07:00
ambrozija

ambrozija

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić/Cropix

Građani Osijeka od danas mogu kartirati raširenost ambrozije na području svog grada kako bi doprinijeli suzbijanju tog problematičnog alergenog korova. U projektu 'Lovci na ambroziju' tijekom ljeta zajedno ćemo izraditi interaktivnu kartu s lokacijama zaraslih površina na kojima treba suzbijati ovu zdravstveno, ekološki i ekonomski neželjenu biljku u regiji

Projekt provodi Press centar za okoliš u suradnji s tportalom i uz medijsku podršku HRT Radio Osijeka te sufinanciranje zaklade Slagalica.

Svi koji uoče zemljišta pod ambrozijom u Osijeku trebaju ih ucrtati putem Crowdmap karte, dojaviti putem telefona, elektronske pošte i Facebook profila. Korisnici mobitela s instaliranim Androidom mogu koristiti vrlo praktičnu aplikaciju Ushahidi koja omogućava slanje upravo snimljene fotografije s podatkom o lokaciji izravno na Crowdmap. Predviđene kategorije prijavljenih zemljišta su – male površine do 100 kvadratnih metara, srednje velike površine od 100 do 1000 kvadratnih površina te velike površine. Pored lokacije karta će sadržavati fotografije i opis zemljišta.

Ova karta doprinijet će borbi protiv ambrozije, koju je potrebno suzbijati prvenstveno zbog javnozdravstvenih problema koje uzrokujuju visoke razine njene peludi u zraku tijekom cvatnje u ljetnim mjesecima. Posebno je to izraženo u Osijeku, središtu širenja ambrozije u Europi. U Kliničkom bolničkom centru Osijek evidentirano je 6500 odraslih i djece oboljelih od alergijskih bolesti, od kojih je velik broj alergičan na pelud ambrozije.

Od hrvatskih gradova jedino Zagreb i Osijek sustavno mjere razinu peludnih zrnaca ambrozije u zraku.

Gradski Plan aktivnosti suzbijanja ambrozije u Osijeku predviđa košnju zaraslih površina prema dojavi građana, obavezu građana na košnju ambrozije na svojim zemljištima, prekršajne mjere protiv fizičkih i pravnih osoba te promidžbene plakate sa slikom ambrozije i pozivom na uništavanje.

Osječki komunalni redari lani su prekršajno prijavili vlasnike 65 zemljišta zaraslih u ambroziju, koji nakon usmenog upozorenja nisu uklonili korov. Od tog broja, 57 prijava bilo je protiv fizičkih osoba, a osam protiv pravnih osoba. Gradska komunalna tvrtka Unikom obavila je košnju oko 250 tisuća četvornih metara zahvaćenih ambrozijom, koje inače nisu u planu redovite košnje.

Ali koncentracija peludi u Osijeku se ne smanjuje. Lani je najveća dnevna koncentracija peludi u Osijeku iznosila 1132 zrnaca po prostornom metru, što je podatak koji je 5. rujna zabilježila nadležna služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Tijekom prošlog ljeta pelud ambrozije 45 dana bila je u zraku viša od granice koja izaziva alergenu reakciju - 30 zrnaca po prostornom metru. Iako se ova biljka u Osijeku suzbija već deset godina, razina peludi u zraku se povećava – pa je primjerice još 2006. iznosila 983 zrnaca, a 2008. 345 zrnaca po prostornom metru.

Ambrozija je strana invazivna biljna vrsta izuzetno prilagodljiva našoj klimi i podneblju. Raste na neobrađivanim, zapuštenim i degradiranim prirodnim površinama. Brzo se širi i oduzima prostor domaćim biljnim vrstama. Zato se smatra i ekološkim problemom, jer pred njom uzmiču domaće livadske, korovske i ruderalne vrste, te gospodarskim kao opasan i raširen korov u poljoprivredi. Tijekom ovog projekta tportal će objaviti niz tekstova o ovoj problematici.

Informacije o karti i prijavama:
URL: https://ambrozijaosijek.crowdmap.com
Telefon: 092 163 2154
Elektronska pošta: ambrozija.osijek@gmail.com
http://www.facebook.com/LovciNaAmbroziju

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi