JUHA KVARKOVA

Poslušajte zvuk svemira nakon Velikog praska

09.06.2010 u 09:28

Bionic
Reading

Rani svemir, neposredno nakon Velikog praska, bio je vrlo vruće i na atomskoj razini vrlo bučno mjesto. Zvučao je poput malenog motornog zrakoplova

Pokazala su to istraživanja znanstvenika koji su u Relativističkom sudaraču teških iona (RHIC) u Uptonu u New Yorku u veljači postigli rekordnu temperaturu 250.000 puta veću od one koja vlada u središtu Sunca

Temperatura od četiri bilijuna stupnjeva trajala je samo milijarditi dio sekunde, no otkriva nove informacije o nastanku svemira u Velikom prasku prije oko 13,7 milijardi godina. Na tako visokim temperaturama obična se tvar raspada u neku vrstu juhe subatomskih čestica kvarkova i gluona kakva je postojala nekoliko mikrosekundi nakon stvaranja, prije nego što se ohladila i kondenzirala u atome od kojih su nastale zvijezde i planeti.

Plazma je stvorena sudarima iona zlata koji su u sudaraču ubrzani gotovo do brzine svjetlosti.

Voditelj eksperimenta dr. Steven Vigdor objasnio je da je ta 'temperatura dovoljna da se rastope protoni i neutroni u jezgrama atoma'. 'To je najviša temperatura materije koja je ikada stvorena u laboratoriju, najviša u poznatom svemiru', dodao je.

RHIC je dug gotovo četiri kilometra, a nalazi se 3,5 metra ispod zemlje. Rezultati eksperimenta istraživat će se godinama, a trebali bi otkriti zašto su se nakon Velikog praska u primordijalnoj juhi počele stvarati nakupine materije.

Stručnjaci su pojačali zvuk sudara u juhi kvarkova oko 10 milijardi milijardi puta kako bi ih mogli čuti.

Ovaj rekord trebao bi krajem godine oboriti CERN-ov Veliki hadronski sudarač kraj Ženeve.

Zvuk Velikog praska