ODVOJI, RAZDVOJI

Poslušajte kako Vojko V reklamira odvajanje smeća u Splitu

19.04.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Splitski reper Vojko V snimio je promotivnu pjesmu posvećenu odvojenom prikupljanju otpada, u sklopu kampanje splitske gradske vlasti nazvane 'Odvoji, lako je'. U njoj je opjevao polupodzemne spremnike koji se trenutno postavljaju diljem grada, a između ostalog i zabilježio svađu jedne limenke, kese, škartoca i staklene boce, kojima je dao ljudsko lice

Split je, kako je jučer objavio gradonačelnik Ivica Puljak, prošlu godinu zaključio s 19 posto odvojenog otpada, a tri mjeseca kasnije nalazi se na oko 23 posto s trendom povećanja od jedan posto mjesečno. Tako Puljak predviđa da će do kraja ove godine grad doseći 30 posto, a do kraja njegovog mandata za dvije godine doći i do planiranih 50 posto.

Gradska vlast i tvrtka Čistoća trenutno postavljaju velike polupodzemne spremnike diljem grada, od kojih svaki ima kapacitet od pet klasičnih kontejnera i u kojima se odvojeno prikupljaju četiri vrste otpada. Trenutno ih se na splitskim ulicama nalazi 254, do konca ljeta brojka će narasti na 340, a do kraja iduće godine u planu je još 400 ovakvih spremnika.

Prvi kvart koji je u potpunosti opremljen na ovaj način jesu Plokite, gdje je postotak odvajanja već u veljači dosegao 32 posto.

  • +12
Glazbenik Vojko V pozira na trasi splitskog gradskog vlaka Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Čitajući da je spremnik s crnim poklopcem namijenjen odlaganju miješanog komunalnog otpada, smeđi za biootpad, žuti za plastiku, metal i tetrapak, a plavi za papirnatu i kartonsku ambalažu, razmišljao sam kako na zanimljiv i ljudima blizak način objasniti važnost odvajanja otpada i došla mi je ideja da međusobno 'posvađam' različite vrste smeća koje na ulici treba razdvojiti da se ne potuku. I ispalo je dobro, nadam se da će se i slušateljima svidjeti', poručio je Vojko V u izjavi poslanoj medijima.

Kako zvuči i izgleda njegova svađa različitih vrsta otpada, pogledajte i poslušajte u nastavku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Čistoća Split