U splitskoj UPRAVI BIJESNI

Puljak 'ugasio' štrajk u Čistoći, a šef HDZ-a mu iza leđa povećao plaće u Vodovodu za 18 posto!

06.04.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Upravo u vrijeme u kojem je u tvrtki Čistoća trajao štrajk radnika za veće plaće te je na koncu dogovoreno povećanje od otprilike šest posto, kao i u ostalim gradskim poduzećima i ustanovama, u drugoj splitskoj komunalnoj tvrtki, Vodovodu i kanalizaciji - koju vodi predsjednik gradskog HDZ-a Tomislav Šuta - radnici su dobili plaće za ožujak uvećane za čak 18 posto. U gradskoj upravi su bijesni

Šuta je za tportal potvrdio da je radnicima povećao primanja na osnovi kolektivnog ugovora potpisanog koncem prošle godine, mimo Skupštine tvrtke, koju predstavlja sam gradonačelnik Puljak, i Nadzornog odbora, u kojemu sjede njemu bliski ljudi. Tada je također izbila velika javna svađa jer je Puljak tvrdio da mu je šef HDZ-a radio iza leđa, u tajnosti i mimo njegovih preporuka o povišicama od maksimalnih šest posto.

Šuta je tada tvrdio da je potpisivanje kolektivnog ugovora isključivo u njegovoj nadležnosti. U tom trenutku mandat mu je bio istekao pa je to učinio kao 'vršitelj dužnosti direktora', a sada je plaće veće za 18 posto isplatio s još nižeg statusa: nakon prijepora s gradskom vlasti i više odluka Trgovačkog suda, Tomislav Šuta je u ovoj gradskoj tvrtki trenutno tek 'privremeni upravitelj', do izbora nove uprave.

Dodatna otežavajuća okolnost za njega jest da je prije dva mjeseca tvrdio da je potpis na kolektivnom ugovoru 'uvjetan' i da će radnici dobiti povišice tek kada se Splićanima poveća cijena vode. Do poskupljenja nije došlo, no plaće za ožujak svejedno su za 18 posto veće.

Tomislav Šuta (u sredini) Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Budući da su sve gradske tvrtke ispred Vodovoda i kanalizacije po visini primanja radnika, budući da se plaće nisu korigirale od 2005. godine i budući da taj trošak nema veliki udjel u rashodima i ne ugrožava poslovne rezultate, to smo učinili', kaže Šuta za tportal.

On tvrdi da se cijena vode za Splićane i građane susjednih gradova i općina u svakom slučaju mora povećati u ovoj godini jer se trenutno provode nekoliko milijardi kuna vrijedni projekti aglomeracije, pa je za tako nešto 'dano obećanje Europskoj uniji'. Šuta ironično poziva Puljka da preispita plaće u agenciji Eko Kaštelanski zaljev, koju se smatra uglavnom nepotrebnom, gdje gradonačelnikov bliski suradnik Nenad Uvodić, po pisanju medija, kao inženjer ima primanja od preko 20 tisuća kuna mjesečno, više nego dvostruko u odnosu na inženjere u Vodovodu.

On osobno, tvrdi, odrekao se najnovije povišice od 18 posto kako se ne bi tumačilo da sve radi u vlastitu korist.

'Nadzorni odbor je upoznat s povećanjem plaća, a to je spomenuto i na Skupštini', tvrdi direktor ove gradske tvrtke i predsjednik splitskog HDZ-a, no kaže da kolektivni ugovori i povišice ionako nisu u ingerenciji tih tijela, niti su ona donijela bilo kakve odluke ili zabrane.

'No i druge gradske firme povećale su plaće za iste vrijednosti i to se već primjenjuje', kaže Šuta. Dodaje da su u samom Vodovodu plaće regulirane još 2005. godine i izrazito su niske, zbog čega bilježi konstantan odljev stručnih kadrova, te da se broj zaposlenih nije povećavao unatoč dramatično povećanom opsegu posla.

'Naša 454 zaposlena radnika angažirana su u četiri grada i 10 općina te po svim dostupnim podacima imamo najmanji broj radnika po kilometru mreže', upozorava Šuta.

Naplatu parkiranja u Splitu vrši tvrtka Promet Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Kako je u razgovoru spomenuo i druge gradske tvrtke u kojima su plaće navodno povećane više od Puljkovih preporučenih šest posto, provjerili smo kakva je situacija u gradskom prijevozniku Prometu. Njegov direktor Miroslav Delić za tportal kaže da je od 1. veljače ukupna masa plaća povećana za 6,3 posto, preciznije s 1.148.890 na 1.215.968 eura.

'Sindikati su zahtijevali povećanje za 12,7 posto, ali u pregovorima smo došli do preporučenih šest posto', kazao nam je Delić, potvrdivši da su u Prometu plaće povećane i lani: za oko pet posto, ali od 1. lipnja umjesto planiranog 1. siječnja, jer su radnici pristali na to zbog složene financijske situacije.

'U kolektivnom ugovoru potpisanom još 2003. godine stoji odredba da se plaće trebaju usklađivati ukoliko inflacija na godišnjoj razini prijeđe tri posto', otkriva Delić i zapravo demantira jučerašnje tvrdnje gradonačelnika Puljka radnicima Čistoće da 'inflatorni dodatak ne postoji nigdje u Hrvatskoj'. Otud i sindikalni zahtjev za 12,7 posto, koliko je prošle godine iznosila stopa inflacije u Hrvatskoj.

  • +2
Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića upoznali smo s činjenicom da su baš danas u gradskoj tvrtki Čistoća isplaćene plaće uvećane za 18 posto. Poslao nam je pisani komentar:

'Moramo provjeriti navedenu informaciju, ali ukoliko je ona istinita, radi se o skandaloznoj i nezakonitoj radnji mimo Nadzornog odbora i Skupštine i još jednoj potvrdi zašto je Grad Split odlučio smijeniti gospodina Šutu, a odgovornost za novonastalu štetu snosi i Trgovački sud, koji je mimo volje većinskog vlasnika za privremenog upravitelja postavio čelnika oporbene stranke. Gospodina Šutu ćemo prijaviti nadležnim institucijama i nadamo se da će reagirati jednako brzo kao u nekim drugim slučajevima', napisao nam je Ivošević.

Inflatorni dodatak, kako je dodao, možda postoji u nekim tvrtkama i nekim starim kolektivnim ugovorima - no ova gradska vlast ne namjerava ga uvoditi u one nove.