UZALUDNI FAKULTETI

Posla za žene u Imotskom i Vrgorcu ni za lijek

19.12.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Ako ste obrazovana i visokoobrazovana žena u Dalmatinskoj zagori, zna se gdje vam je mjesto - na Zavodu za zapošljavanje

Od 665 nezaposlenih na vrgoračkom Zavodu za zapošljavanje 419 je žena. Po statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uvijek je nezaposleno više žena nego muškaraca. Pored tog zabrinjavajućeg podatka koji ukazuje na to da žena u Vrgorcu teško dolazi do radnog mjesta, brine i činjenica da među nezaposlenima ima devet žena s fakultetom ili magisterijem, 16 žena s visokom školom, 1. stupanj fakulteta, te 184 sa završenom srednjom školom ili gimnazijom.

Što je najgore, statistike iz godine u godinu pokazuju rast broja nezaposlenih - u odnosu na isti period lanjske godine ove imamo porast od 10,3 posto, tj. lani su bila 603 nezaposlena, sada ih je 665, a još se očekuje povratak jednog broja sezonskih radnika kojima ugovori istječu počekom nove godine, u čemu će opet prednjačiti žene.

U Imotskom je stanje još katastrofalnije: 47 žena s fakultetom ili magisterijem, 73 s visokom školom, 91 žena sa završenom gimnazijom i čak 1.273 sa završenom srednjom školom čeka na Zavodu za zapošljavanje. Po podacima područnog ureda HZZ-a u Splitu, od 3.231 nezaposlene osobe u Imotskom čak 2.063 su žene.