JOSIPOVIĆ UOČI POSJETA

'Posjet Merkel afirmacija je regionalne politike'

14.07.2014 u 23:37

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je u Cavtatu, gdje je sudjelovao na plenarnom panelu poslovnog skupa Summit 100, ocijenio da je sutrašnji sastanak predsjednika zemalja procesa Brdo-Brijuni s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Dubrovniku puna potvrda regionalne politike koju snažno zagovara

'Taj je sastanak vrlo važan za sve nas jer na neki način znači punu afirmacija regionalne politike koju osobno zagovaram, ali i drugi političari u regiji, u prvom redu moj partner u organizaciji tog skupa Borut Pahor. To je potvrda da je naša politika, naš odnos prema regiji postao uglavnom odnos Europske unije prema regiji', kazao je Josipović novinarima nakon završetka panela.

Razumjelo se, dodao je, koliko je važno da regija postane dio EU-a.

'Nama je to važno zbog naše sigurnosti, našeg gospodarstva i radi rješavanja brojnih problema kojih imamo, a očiti je to interes i svih nas ovdje', kazao je šef države.

Ocijenio je da dolazak Merkel, kao i prošlogodišnje sudjelovanje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, pokazuje da je Europska unija zainteresirana da u svojim članicama Hrvatskoj i Sloveniji 'prepozna perjanice europske politike prema regiji, a ona znači Europa, cjelina, nitko nije isključen i svi su dobrodošli, ali moraju ispuniti određene uvjete'.

Osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića koji je na spomenutom panelu izjavio da 'granica EU-a dijeli regiju' jer s jedne strane postoje jedni, standardi EU-a, a s druge strane neki drugi, ocijenivši to pogrešnim razmišljanjem.

'Razmišljati da nije dobro da su neke zemlje u Europskoj uniji je pogrešno. Dobro je da je Hrvatska u Europskoj uniji, dobro je da je Slovenija u Europskoj uniji i da mogu pomoći onima koji to nisu', kazao je Josipović.

Ustvrdio je da Europska unija jest prepoznatljiva jer ima pravila igre pa i određene granice, ali da imati takva pravila igre i granice ne znači zatvoriti se i ne dati pristup drugima.

'Naša je zadaća pomoći susjedima da i oni što prije ispune te kriterije da možemo granicu odmaknuti i reći: 'da', te su zemlje dio Europe u svakom pogledu, po standardima i po kriterijima i mogu biti članice EU-a. Na to treba pričekati i naporno i puno raditi', zaključio je predsjednik.

Istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija, koje su ušle u EU, naravno orijentirane na europsko tržište, ali imaju značajnih, velikih interesa za suradnju sa zemljama u regiji, priznavši da su gospodarstvenici prije i ispred politike.

'Oni su u praksi otišli korak dalje nego što su otišle naše politike i zadaća je nas da im pomognemo, da budemo barem u korak ili korak ispred jer uspjeh gospodarstva je uspjeh politike, a uspjeh politike je pretpostavka da gospodarstvo u dobroj mjeru bude uspješno', kazao je predsjednik.

Za razliku od Komšića, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je na skupu Summita 100 ocijenio da 'Slovenija i Hrvatska danas Srbiju ubrzano vuku da stvori uvjete da se neko o nama pozitivno izjasni'.

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije će s Merkel razgovarati o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici, zbog čega će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.