MJERE ZAŠTITE

Posebno upozorenje starijim osobama zbog hladnoće

05.01.2017 u 13:45

  • +16

Snijeg u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Bionic
Reading

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavila je u četvrtak preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka i hladnoće poručivši da starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, posebno starijim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati. Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

Budući da su starije bolesne osobe sklone oticanju nogu, nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, te se u slučaju pojave simptoma poput trnjenja i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu boju kože, trebaju javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, navodi Služba za javnozdravstvenu gerontologiju.