volja birača

Posavec: Mandat župana odradit ću do kraja, a potom aktivirati saborski mandat

  • V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2020 18:02
  • Objavljeno 07.07.2020 u 18:02
Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec najavio je u srijedu kako će mandat župana odraditi do kraja, a nakon toga će aktivirati saborski mandat

Posavec je kao nestranački kandidat bio drugi na listi Restart koalicije u 3. izbornoj jedinci koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju te je osvojio 16.379 preferencijalnih glasova.

"Funkcija župana i saborskog zastupnika je nespojiva, a volio bih da sukladno rezultatima konzumiram mandat u Saboru" istaknuo je na konferenciji za medije Restart koalicije u Čakovcu.

Preferencijalni glasovi obvezuju

Govoreći o velikom broju osvojenih preferencijalnih glasova rekao je kako je to snažna poruka biračkog tijela, ali i obveza da se još čvršće bori za interes svoga kraja.

Poručio je kako mu je sljedećih mjeseci, do kraja njegovog mandata kao župana, najvažnija politička stabilnost u Međimurju.

Za SDP, partnere u Skupštini Međimurske županije, rekao je kako se oni moraju odrediti koji je njihov put, koje su njihove političke pozicije.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li se kandidirati za gradonačelnika Čakovca na sljedećim lokalnim izborima kazao je da to neće potvrditi, ali neće ni isključiti.

Za proteklu kampanju Posavec je kazao da je bila prljava, ali da na napade nije reagirao. Smatra da se u Međimurju takva kampanja kažnjava, a on je u prvi plan želio staviti svoje dosadašnje rezultate i program. Za vlastitu kampanju je pak rekao da je bila nešto novo, nešto inovativno, kampanja bez kampanje i nije bilo ni jednog njegovog letka, spota, plakata već je htio procijeniti koliko glasači vrednuju njegov dosadašnji rad.

"16.379 preferencijalnih glasova pokazuju da vodim ispravnu politiku, a vrijednosti i interese Međimurja ću još snažnije zastupati" naglasio je.

Dodao je i kako količina preferencijalnih glasova mora biti respektirana te da od državne vlasti očekuje podršku projektima za kraj između Mure i Drave.

Kolar: Koalicija nije polučila očekivani rezultat

Koordinator Restart koalicije za 3. izbornu jedinicu i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar čestitao je Posavcu na odličnom rezultatu, ali i ustvrdio da koalicija nije polučila očekivani rezultat.

Pogriješilo se, smatra, na razini cijele države u komunikaciji s građanima te sada SDP mora prihvatiti poruku koju su birači poslali.

"Izlaznost je bila manja nego prije četiri godine, a kada je izlaznost manja postižemo lošiji rezultat" istaknuo je.

U usporedbi s nacionalnim rezultatima međimurski rezultat SDP-a nazvao je odličnim, na razini 3. izborne jedinice dobrim jer je to uz 8. jedina u kojoj je dobiven veći broj mandata.

Dodao je i da će iscrpno izvješće o rezultatima i onom što je učinjeno predstaviti stranačkim tijelima.

Odgovarajući na novinarski upit o odgovornosti i ostavkama rekao je da on nije sastavljao liste već je to činio predsjednik stranke.

"Imate izbornika, dobijete tim i odradite utakmicu najbolje što možete" istaknuo je.

Odmah podnosi ostavku na mjesto koordinatora za 3. izbornu jedinicu, ali na mjesto župana ne misli. "Na izborima za župana u Krapini dobio sam u prvom krugu s 58,59 posto glasova i uvjeravam vas da će sljedeći puta biti više od 60 posto jer se ja za razliku od Matije Posavca planiram kandidirati za treći mandat" izjavio je.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač istaknuo je da je po prvi put na istoj listi izabrano čak troje zastupnika iz Čakovca.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal